blog | werkgroep caraïbische letteren

Voorzitter NiNsee: ‘Er gloort licht’

door Tanja Fraai

“Er gloort licht aan het eind van de tunnel.” Met die woorden sprak Eddy Campbell, voorzitter het SlavernijInstituut NiNsee, het publiek toe op de nieuwjaarsreceptie in Amsterdam op 14 januari. Het voortbestaan van het NiNsee is onzeker omdat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) heeft aangekondigd in 2013 de subsidie te stoppen. Maar misschien is die deadline niet zo hard, zegt Campbell.

Voor een gehoor van zo’n driehonderd man – voornamelijk uit de Surinaamse hoek – sprak Campbell (foto links) hoopvolle woorden. “We moeten vooruit kijken, niet achterom.” Hij resumeerde hoe de aankondiging van het stopzetten van de subsidie ‘als een donderslag bij heldere hemel’ kwam medio 2011. Er is de afgelopen maanden actie gevoerd, een petitie ondertekend en een overlevingsstrategie uitgestippeld. Sponsoren worden gezocht in het bedrijfsleven en bij particulieren.

Over de gesprekken met het ministerie van OCW wilde Campbell alleen kwijt dat ‘er goede gesprekken gaande zijn.’ De uitkomst is nog onbekend. Campbell: “We vielen tot nu onder de C van Cultuur en proberen nu ook de O van Onderwijs en de W van Wetenschap aan te spreken.” Mogelijk zou niet de volledige subsidie van negenhonderd duizend euro al per volgend jaar worden afgeschaft. De voorzitter roept alle aanwezigen op om vriend te worden van het NiNsee en de lobby te steunen.

[RNW, 14 januari 2012]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter