blog | werkgroep caraïbische letteren

Voorleesestafette Wij slaven van Suriname

Op 25 november staat het Rijksmuseum stil bij het feit dat Suriname 40 jaar geleden onafhankelijk werd van Nederland. Speciaal voor deze gelegenheid exposeert het Rijksmuseum de houten versie van de omstreden sculptuur van Anton de Kom, gemaakt door Jikke van Loon, in het Atrium van het Rijksmuseum.

Anton de Kom - Jikke van Loon

 

Anton de Kom (Paramaribo, 22 februari 1898 – concentratiekamp Sandbostel, 29 april 1945) was een belangrijke Surinaamse schrijver en activist die in Nederland betrokken was bij het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn belangrijkste en invloedrijkste werk is het boek Wij slaven van Suriname uit 1934.

Ter gelegenheid van het onafhankelijkheidsjubileum en van de expositie van zijn standbeeld, zal op 25 november a.s. tussen 9.30 en 16.30 uur het volledige boek Wij slaven van Suriname worden voorgelezen in het Atrium van het Rijksmuseum, aan de voeten van het beeld. Aan deze voorleesestafette zullen 28 witte en zwarte Nederlanders – voornamelijk uit de wereld van kunst en cultuur – deelnemen, zoals Wim Pijbes, Karin Amatmoekrim, Charl Landvreugd, Joke Hermsen, Robert Vuijsje, Adriaan Krans en vele anderen. Wij nodigen u van harte uit om (een deel van) de voorleesestafette bij te wonen en daarmee ook kennis te maken van dit bijzondere visionaire en scherpzinnige boek en de daarin besproken nederlandse slavernij en koloniale geschiedenis in Suriname. Door middel van deze voorleesestafette zal bovendien een tegenwicht worden geboden aan de naaktheid waarmee Anton de Kom is afgebeeld, door zijn intellectuele erfenis centraal te stellen.

Deze voorleesestafette is een initiatief van Mercedes Zandwijken namens de stichting Keti Koti Tafel, kunstenaar Patricia Kaersenhout, en het Rijksmuseum en vindt plaats op 25 november van 9.30 tot 16.30 uur in Atrium Oost van het Rijksmuseum.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter