blog | werkgroep caraïbische letteren

Vliegtuig Nederlandse Defensie met coronahulpmiddelen voor Suriname vertrokken

Zojuist is een Nederlands vrachtvliegtuig van Defensie met 2 militaire zuurstofcontainers vanaf Vliegbasis Eindhoven vertrokken naar Suriname. Met de containers is medicinale zuurstof te maken. Extra zuurstof is hard nodig voor de behandeling van de vele coronapatiënten.

Containers voor Suriname Foto © Defensie Nederland

Het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft Defensie verzocht om de containers te leveren. Deze ‘zuurstof-concentratoren’ komen van 400 Geneeskundig Bataljon van de Koninklijke Landmacht. VWS en het Ministerie van Buitenlandse Zaken verzorgen de logistieke coördinatie.

Naast de containers reist later ook een 5-koppig team af naar Paramaribo. De militairen, onder wie een apotheker en instructeurs, blijven 2 weken. Zij leren medisch personeel in Suriname hoe ze de apparatuur de komende 3 maanden kunnen gebruiken.

Deze defensie-inzet maakt onderdeel uit van meer Nederlandse steun aan Suriname. Naast de zuurstofcontainers levert Nederland ook persoonlijke beschermingsmiddelen, civiele artsen en verpleegkundigen. Dit personeel richt zich in Paramaribo op de noodzorg voor coronapatiënten.

[Tekst overgenomen van Waterkant, 1 juni 2021]

on 04.06.2021 at 9:36
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter