blog | werkgroep caraïbische letteren

Vlamingen winnen Turing Nationale Gedichtenwedstrijd

Gisteren ontving de Vlaming David Troch uit Sint-Denijs-Westrem € 10.000 van Juryvoorzitter Ramsey Nasr, omdat zijn gedicht is uitgeroepen tot het beste gedicht van 2012. Voor de derde editie van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd werden dit jaar in totaal 10.131 gedichten ingezonden, iets meer dan vorig jaar. Voor deze editie mochten voor het eerst ook de Vlamingen inzenden. En met succes, want niet alleen de winnaar is een Vlaming, er eindigde ook een Vlaamse dichter op de derde plaats. Het succes van de Vlamingen in de hoogste regionen van de wedstrijd is opmerkelijk, daar van de 2.227 dichters die meededen aan deze editie, slechts 314 uit Belgie kwamen. 15 Vlaamse gedichten eindigden in de Top 100. De Turing Nationale Gedichtenwedstrijd is de poëzieprijs met de grootste geldprijs ter wereld voor één gedicht en de enige wedstrijd waar alle gedichten anoniem worden beoordeeld.

“De jury heeft ervoor gekozen gedichten te nomineren die hun eigen weg lijken te hebben gevonden en die niet de stem van de dichter moeten nabootsen. Gedichten die zich veelal niet direct prijsgeven, die iets achterhouden en daarmee uitnodigen tot herlezing, bij uitstek het kenmerk van goede poëzie. Voor de jury moest de taal centraal staan.” Het winnende gedicht van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd trekt de lezer in al zijn beelden, zijn taal en de opgeroepen sfeer diep de zompige Hollandse klei in. Het lijkt doordesemd van een streng-calvinistisch determinisme en van boerse aardsheid. Knielen op een bed violen. Des te verrassender is het voor de jury, nu blijkt dat met dit gedicht een Vlaming wordt bekroond: ‘wij waren geen jongens’.”, aldus Juryvoorzitter Ramsey Nasr.

Over de top 3

De eerste prijs is gewonnen door David Troch uit Sint-Denijs-Westrem (België) met zijn gedicht ‘Wij waren geen jongens’. De tweede prijs van € 1.500 was voor Kate Schlingemann uit het Friese Hartwerd met haar gedicht ‘Bemoeizorg’. Hilde van Cauteren uit Hamme (België) heeft de derde prijs van € 1.000 ontvangen voor haar gedicht ‘Carne Vale’. Voor het gedicht ‘Twitter – de echo’s van de #eeuwigheid – ‘ ontving Chris den Engelsman uit Houten een eervolle vermelding.

Aan de derde editie van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd deden meer dan 2.227 dichters mee die gezamenlijk 10.131 gedichten inzonden. Er was 1 inzending uit Suriname, en een halve uit Bonaire.

De 100 beste gedichten zijn door Uitgeverij Augustus gebundeld in De Toverhazelaar (ISBN 978 90 457 0538 5). De 3 winnende gedichten zijn tevens gepubliceerd in het januari/februari nummer van het prestigieuze literaire tijdschrift De Gids.

4e t/m 20e plaats

De 4e t/m 20e plaats wordt (op alfabetische volgorde) gedeeld door Piet van den Boom (Eindhoven), Inge Boulonois (Heerhugowaard), Peter W.J. Brouwer (Velp), Hilde van Cauteren (Hamme), Maarten van Doremalen (Heereveen), Chris den Engelsman (Houten), Jacoline de Heer (Dordrecht), Tom Hofland (Utrecht), Jan Huizing (Amsterdam), Martin Aart de Jong (Leiden), Peter Knipmeijer (Zeist), Ronald van Noorden (Rotterdam), Thei Ramaekers (Roggel), Paul Roelofsen (Koedijk), Runa S. (Berchem), Lars Schotel (Utrecht) en Fred Tak (Arnhem).

[Bron: Turing Nationale Gedichtenwedstrijd]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter