blog | werkgroep caraïbische letteren

Vlamingen pakken restanten koloniaal onderwijs Suriname aan

‘In Suriname is nog nooit een vlokje sneeuw gevallen’ 

BRUSSEL – Op verzoek van Paramaribo zullen experts van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) de komende jaren helpen met de hervorming van het Surinaamse lager onderwijs. Dat is nu nog grotendeels gebaseerd op Nederlandse methoden en lesmateriaal. Met die koloniale restanten wordt resoluut afgerekend, aldus VUB-hoogleraar Koen Lombaerts, die het project coördineert.

 

Foto © Michiel van Kempen

 

Eerder schakelde Suriname Nederlandse deskundigen en een uitgeverij in voor nieuw lesmateriaal voor de basisschool. Hoewel afbeeldingen van blanke kinderen werden vervangen, lijken de nieuwe schoolboeken volgens Lombaerts nog sterk op die in Nederland. In de boeken worden nog altijd onderwerpen behandeld als de kosten van ski’s en caravantrips naar Zwitserland, zegt de hoogleraar. “Maar in Suriname is nog nooit een vlokje sneeuw gevallen, noch is er sprake van enig caravantoerisme.”

Hoogleraar Koen Lombaerts zal het hervormingsproject coördineren. Foto: VUB

 

De VUB-experts gaan het lesmateriaal nog eens onder de loep nemen. “Dat moet eindigen in een bijsturing van een curriculum op maat van Suriname, met aangepaste leerplannen, een nieuwe aanpak van lesgeven en andere evaluatiemethoden.” Suriname heeft voor de onderwijshervorming 20 miljoen US dollar geleend van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, waarvan 3,8 miljoen US dollar is bestemd voor de VUB. HLN.be

[uit de Ware Tijd, 18/01/2018]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter