blog | werkgroep caraïbische letteren

Vinco David overleden

Op donderdag 16 februari 2023 overleed in Almere, schrijver en topbestuurder Vinco David. Hij was de echtgenoot van trendwatcher Adjiedj Bakas. Vinco David leed al een paar jaar aan een ongeneeslijke vorm van longkanker. Hij werd 61 jaar.

Vinco David en Adjiedj Bakas bij hun 20-jarige huwelijksfeest.

Vinco David studeerde politicologie en had al een carrière als bestuurder en ontwikkelaar van grootstedelijke economische plannen achter de rug toen hij begon met schrijven. Met zijn partner Adjiedj Bakas schreef hij Grenzeloos talent; hoogopgeleide nieuwe Nederlanders in beeld (2001), Gluren bij de buren; humor en diversiteit (2002) en Oude wereld, nieuwe wereld; reizen gedurende een overgangstijdperk (2016).

Tijdens een reis van India naar Amsterdam liep de vlucht grote vertraging op en hij begon in de terminal aan een tekst die leidde tot de roman Mannenharem; vertellingen van de 1002e nacht (2006). In hun prachtige huis in Almere-Overgooi schertsten Vinco en Adjiedj wel eens dat ze hun huis tot een jongensharem wilden ombouwen. Zijn ervaringen in de financiële wereld inspireerden hem tot de roman Reptielenfonds (2021).

In 2009 was Achter het riet, of de waarachtige historie van Gabriël Crul, planter in Nederlands-Brazilië verschenen, een roman die zich afspeelt ten tijde van Johan Maurits van Nassau en de activiteiten van de West-Indische Compagnie in Brazilië. Als jongen gaat zekere Gabriël Crul, een vechtjas in het leger, naar Zuid-Amerika, waar hij zich weet op te werken tot eigenaar van een suikerplantage, ‘Niemandsverdriet’, die hij als een gruwelijk wrede potentaat bestiert. Maar zijn ondergang is nakende wanneer er een slaaf arriveert voor wie hij gevoelens opvat die zijn huwelijk en bezit te gronde richten. Het boek werd begin 2010 bij het NiNsee ten doop gehouden.


Lees hier een interview met Vinco David.


MvK

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter