blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Vincent Henar geridderd

door Stuart Rahan

Sinds deze week mag Vincent Henar, oprichter en bandleider van Fra Fra Sound, zich Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen. Zondag kreeg Henar namens de koningin de bijbehorende versierselen opgespeld door de Amsterdamse wethouder van Cultuur, Carolien Gehrels. Dat gebeurde tijdens een optreden in het nieuwe MC theater.

Het is de eerste onderscheiding die Vincent Henar, en in het verlengde daarvan zijn band Fra Fra Sound, in zijn muzikale carrière in ontvangst mocht nemen. Wethouder Gehrels verraste de band kort na de pauze met de ridderorde als blijk van waardering voor de manier waarop Henar en zijn band de stad Amsterdam uitdragen en de multiculturele samenleving gestalte geven. Als ambassadeur van de Nederlandse en Surinaamse cultuur zet hij zich al jaren in voor (jong) muziektalent en muzikale scholing. Daarnaast is hij de drijvende kracht achter de band, die al dertig jaar lang succesvolle internationale tournees maakt en haar roots heeft in Amsterdam.
.

Ridder Vincent Henar (r) heeft net zijn onderscheiding mogen ontvangen uit handen van wethouder Cultuur, Carolien Gehrels.

Fra Fra Sound heeft in de afgelopen dertig jaar op concertpodia in meer dan vijftig landen gestaan. Onlangs sloot zij een succesvolle tour af door Frans Guyana en Suriname met als absolute hoogtepunt de viering van het dertig jarig bestaan in het Bimhuis. Daarvoor waren verschillende artiesten waar de band de afgelopen jaren mee gespeeld heeft, uitgenodigd om het jubileum luister bij te zetten. Verrast en trots legt Henar uit deze waardering zeer op prijs te stellen. Hij is daarom de mensen uit voornamelijk de Surinaamse kunst- en artiestenwereld, die hem hebben voorgedragen voor deze onderscheiding, daarom zeer erkentelijk. “Het is de eerste onderscheiding voor mij, die ik ook opdraag aan de band.

Maar het publiek geeft in feite al jaren die onderscheiding door de concerten van Fra Fra Sound te bezoeken.” Hij zegt er twee dagen beduusd van te zijn geweest, maar hij staat nu weer met beide benen op de grond. “Ik moet weer gewoon aan het werk, want het leven houdt niet op bij deze onderscheiding”, reageert hij nuchter. Nu is het nog hopen dat de grote muziekorganisaties ook overstag gaan en de goede muziek van Fra Fra Sound vaker onder de aandacht brengen van het muziekliefhebbende publiek. De band combineert verschillende elementen uit de zwarte muziek tot een eigen sound. Het is jazz met wereldse invloeden; van de Noord-Amerikaanse Jazz en Funk, Surinaamse kaseko, kawina en winti tot Afrikaanse ritmes. In de dertig jaar sinds de oprichting heeft Fra Fra Sound zich ontwikkeld tot een instituut voor Afro-Caribische bigband-jazz en is het een belangrijk platform voor nieuwe generaties musici.

[uit de Ware Tijd, 24/02/2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter