blog | werkgroep caraïbische letteren

Villa Zapakara maakt zich op voor Brazilië-tentoonstelling

De China-tentoonstelling van Villa Zapakara gaat de laatste drie weken in. Vanaf begin volgend jaar staat het kindermuseum volledig in het teken van Brazilië.

De tentoonstelling De Qi van China, met een geheel Chinees getinte tour door het museum, is nog tot 19 december geopend. Daarna sluit Villa Zapakara de deuren tot 12 maart 2016. In de tussenliggende periode wordt de interactieve tentoonstelling MixMax Brasil opgebouwd.

Dakaya Lenz, inhoudelijk directeur van Villa Zapakara, staat met de Braziliaanse museumtour voor een nieuwe uitdaging. Het wordt na de tours over Ghana, India en China haar vierde interactieve tentoonstelling.

“We richten ons ditmaal op een cultuur die zich de laatste jaren steeds sterker manifesteert in ons land. Hoewel Brazilië ons grootste en belangrijkste buurland is, krijgen kinderen er maar weinig van mee op school.

Daar willen we met deze tentoonstelling verandering in brengen. Net als de vorige keren ben ik heel benieuwd of het aanslaat. Als we afgaan op de aanvragen van basisscholen, zit het wel goed. Villa zit alweer tot eind 2016 volgeboekt met schoolklassen.”

MixMax Brasil speelt zich af in een kunstenaarswijk in de staat Pernambuco, in het noordoosten van Brazilië met Recife als hoofdstad. Het overkoepelende thema van de tentoonstelling luidt: nix is wat het lijkt, mix is wat het is.

Brazilië is een multi-etnische samenleving met een rijke cultuur: negen van de tien Brazilianen heeft Indiaans, Portugees, Afrikaans, Japans, Joods, Libanees en/of ander bloed door de aderen stromen. Mix is daarmee hun identiteit en iedereen is er trots op om Braziliaan te zijn.

In de tentoonstelling MixMax Brasil kunnen kinderen gedurende 75 minuten uitingen van deze mixcultuur ervaren in muziek, dans, kunst, voetbal, beelden, verhalen, rituelen en gebruiken. Alle activiteiten vinden plaats in een decor dat geheel en al is opgetrokken uit materiaal uit recycling en upcycling.

Hergebruik van materialen, gebruiksvoorwerpen en decorstukken wordt ook toegepast bij de opbouw van de Brazilië-tentoonstelling. De samenwerking met het Tropenmuseum Junior in Amsterdam is er vanaf de start van Villa Zapakara in 2009 namelijk op gericht om de interactieve tentoonstellingen gedeeltelijk naar Suriname te laten verhuizen.

De attributen voor de Braziliaanse museumtour gaan deze week op de boot naar Paramaribo. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de in Amsterdam opgedane kennis en ervaring. Tegelijkertijd is de opzet om elke museumtour zo goed mogelijk te laten aansluiten op de belevingswereld van Surinaamse kinderen.

De Nederlandse ambassade is nog tot eind 2017 hoofdsponsor van het kindermuseum. Daarnaast bieden zowel de Surinaamse overheid als het lokale bedrijfsleven ondersteuning bij het realiseren van MixMax Brasil.

Zo kan Villa Zapakara terugvallen op onder meer Surinam Airways, KLM, Varossieau, VSH Community fund, Staatsolie, Galaxy, I Am Gold, het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, Z-depth Media, Fawaka Creations, Parbonet, Cirkel Group, HEM Suriname N.V., Underdocs en Caribbean Timber.

Op vrijdag 27 november bestaat Villa Zapakara precies zes jaar. Ze viert haar verjaardag met de Shri Krishnet school die dan op bezoek komt in het kindermuseum.

[van GFC Nieuws, 26 november 2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter