blog | werkgroep caraïbische letteren

Vijf succesvolle jaren Fatu

door Stuart Rahan

Wat wil je voor je verjaardag? Najib Amhali!? De populairste comedian van Nederland op dit moment was het hoogtepunt van de vijfde verjaardag van Fatu, de maandelijkse comedyshow van het Kratertheater in Amsterdam Zuidoost. “Wij hebben vijf jaar lang geprobeerd hem te boeken en nu is het ons uiteindelijk gelukt om Najib Amhali aan ons eigen publiek te presenteren”, spreekt een trotse MC, Jeffrey Spalburg.

Samen met Maureen Healy, artistiek leider van het Kratertheater, heeft Spalburg vijf jaar geleden het idee opgevat om ook in de Bijlmer een eigen comedycorner te beginnen. Er moest nog een dj gevonden worden, maar dat was geen onoverkomelijk probleem.

Dj Phantom is zo goed als vanaf het begin erbij geweest en met succes. In een terugblik en een dankwoord door Healy werden voornamelijk de perikelen rond MC Jeffrey Spalburg met de uitverkochte zaal gedeeld: van een gebroken hart tot een nieuwe liefde met binnenkort de geboorte van zijn eerste kind.

Spalburg moest al deze in’bere tori met lede oren aanhoren. Nu had hij het deze keer niet voor het zeggen, zoals wanneer hij mensen op de voorste rij te kakken zet. Een beetje ongemakkelijk moest hij deze gesel ondergaan, tot hij samen met dj Phantom de vijf kaarsjes mocht uitblazen.

Beiden kregen een T-shirt met daarop hun functie gedrukt. Voor een vrouwelijke bezoeker was een speciaal cadeau bedacht, omdat zij alle veertig voorstellingen van de afgelopen jaren bezocht had. Een T-shirt met gouden opdruk kreeg zij persoonlijk overhandigd door Spalburg, nadat hij haar eerst bij wijze van grap een man op de voorste rij had aangeboden. “Je weet dat je altijd de lul bent, toch zit je elke keer weer op de eerste rij”, grapte Spalburg de hele middag door. Najib Amhali zong een Surinaams liedje, “Buku a ba’nansi”, als eerbetoon aan de jubilarissen, tot grote hilariteit van het publiek. Eerst had hij het publiek over zijn eigen integratie in Nederland verteld, die niet zo vlekkeloos was verlopen, om vervolgens het overwegend Surinaams publiek op hak te nemen.

Als comedian is hij vijf keer in Suriname geweest, waarvan hij de vliegreis naar het land als beste herinnering heeft: “Na een half uur roept de captain dat de drank op is en dat de passagiers slechts cola kunnen krijgen. Dan gaan de eigen flessen open.” Het Surinaamse publiek kon het hardst lachen om dit herkenbare tafereel. Een verhaal over een gevecht tussen stewardessen en zuipende reizigers werkte helemaal op de lachspieren. “Wat, wat ga je doen als ik toch mijn eigen drank drink?” Johan van Gulik vertelde dat er onderscheid is tussen de verschillende duiven in Nederland. De Surinaamse, met een gouden ring om hun poot, roepen steevast “duku, duku”. Bij de komende editie van Fatu, die gepland staat voor 27 maart, zijn het opkomende theaterduo Deng boy fu a birti, stand up comedian Anuar en cabaretier Dolf Jansen te gast.

[uit de Ware Tijd, 02/03/2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter