blog | werkgroep caraïbische letteren

Vijf nieuwe kinderboeken

door Marja Themen-Sliggers, Xaviera en Jaïr

 

Het bloed van de jaguar, Nandeni en de reus, Bookomofo en de jager: drie nieuwe boekjes, geschreven en geïllustreerd door Hetty Amat, zijn uitgegeven door Creative Art and Design Studio (CADS). Bijna tegelijkertijd kwamen twee boekjes uit van Susan Leefmans, Sasame en Anansi op het stuwmeer.
CADS heeft van de drie boekjes van Hetty Amat het copyright. De kinderen vinden het bijzonder en extra leuk dat de schrijfster zelf de mooie tekeningen maakte en ook de omslagen. Ikzelf ben helemaal weg van het omslag van Het bloed van de jaguar.
Achterin Nandeni en de reus en ook in Het bloed van de jaguar staat: ‘Samen (met Bookomofo en de jager) vormen ze de ‘Freedom-reeks’.
‘Schrijven is vrijheid!’ Dat is de lijfspreuk van Hetty Amat. ‘De Freedom-reeks bestaat uit een verzameling van drie jeugdboeken, die het best te omschrijven zijn als: Spannend, avontuurlijk en leerrijk. Hoewel de boeken elk verschillend van elkaar zijn, passen ze eigenzinnig en artistiek helemaal in de geest van schrijversvrijheid.’ Hetty Amat heeft veel fantasie en die fantasie de vrije loop laten in de verhalen, dat geeft een gevoel van vrijheid. De schrijversvrijheid herken ik daar in. De woorden ‘spannend, avontuurlijk en leerrijk’ bekeken we elk apart, bij elk boek.

Amat Hetty Amat

Het bloed van de jaguar
Dit is ‘Een thriller, een “must read” voor jong en oud’ staat op het mooie omslag. Wij gingen dan ook uit van oudere kinderen. Xaviera ziet een paar fouten in de tekst. Zij vindt de tekeningen mooi. Ik vind de ietwat kinderlijke tekenstijl niet helemaal passen bij dit boek, voor mijn gevoel is een ‘thriller’ meer ‘volwassen’.
Het verhaal gaat over de krijgers van de jaguar, die voorkomen in de verhalen van vroeger in het gefingeerde dorp Kwamatepu. Hier woont Kaké met zijn moeder en zusje. In het inheemse dorp gebeuren vreemde dingen, een groot duister gevaar nadert het dorp. Kaké zijn zusje verdwijnt, de oogst wordt vernietigd, allemaal nare dingen. Wij vinden het verhaal niet echt spannend genoeg voor een thriller, ‘het mocht bloediger’, zegt Xaviera. ‘Misschien als het een film was, met enge geluids- en beeldeffecten’, mijmert zij. Maar het heeft wel actie, avontuur. Leerrijk? Ja, als je zelf verder gaat onderzoeken. Er worden namen van de inheemse stammen genoemd en van hun gebruiken. We verklappen het verhaal niet, dat moet de jeugd zelf maar lezen.

Amat Hetty Amat2

Nandeni en de reus
Dit boek is volgens de kinderredactie het meest geschikt voor lezers van 9, 10 jaar.
Jaïr vond het goed bij zijn leeftijd passen, hij is 10. Het omslag en de tekeningen passen ook mooi bij die leeftijd. Ik vind het leuk dat Hetty Amat in de boekjes kinderen uit andere bevolkingsgroepen opvoert. In Het bloed van de jaguar gaat het over inheemsen. Hier denken we dat Nandeni een hindostaans meisje is. Ze woont met haar moeder in het district Saramacca. Ze wordt gepest op school, is een beetje eenzaam en krijgt steun van een reus, Bigiman.
Bigiman wordt haar grote vriend en het leven wordt er voor Nandeni dan veel beter op. Bigiman en Nandeni beleven een spannend avontuur, waar de dc en de politie aan te pas moeten komen. Jaïr vindt het verhaal wel spannend, maar volgens hem is het ongeloofwaardig dat die ‘belangrijke functionarissen’ zonder slag of stoot aannemen dat een reus echt bestaat. Hij is kennelijk gewend dat je veel meer overtuigingskracht moet hebben om iets aan volwassenen te verkopen. De reus in het verhaal is een echte sociale figuur, die zowel het arme meisje Nandeni helpt als haar rijke buurvrouw die bijna haar baby door brand verliest. Maar reus tilt zomaar het dak van het deftige huis en haalt baby uit zijn wieg. We hebben niet echt leerrijke dingen kunnen benoemen, dingen die de kinderen nog niet wisten, maar er zit wel diepte in: een bijzondere vriendschap van een meisje en een reus. Er zitten veel leuke, speelse rijmpjes in de tekst. Jammer, dat het soms moeite kost om het ritme ervan te pakken, dat maakt het voorlezen hier en daar lastig.

Amat Hetty Amat3

Bookomofo en de jager
Dit is het kleinste boekje uit de reeks en wat vorm en uitvoering betreft valt het een beetje uit de toon. Heel leuk, ontroerend vind ik het begin, nog voor het verhaal begint:
‘Lieve ma,
Dit is het verhaal
Precies zoals je het aan mij hebt verteld
En ik het nu weer aan hen vertel
Over die ene jager
En die jongen’
Het verhaal gaat over twee buitenbeentjes in het dorp. Een man die erg op zichzelf is, met zijn hond. Samen gaan ze jagen en laten de mensen in het dorp meedelen in de buit. Maar met ze praten doet de man niet. De jongen uit het dorp – die niet kan praten – is zijn zwijgende vriend, die alleen middels gebaren probeert te spreken. Als de jager in het bos een ongeluk krijgt, is het de hond die hulp gaat zoeken. Alleen de jongen volgt hem terug het bos in, maar er is meer hulp nodig…
Het is een avontuur, het is spannend en wat er door kinderen uit geleerd kan worden, is iets wat wij allang weten: een hond kan je beste partner zijn, je vriend en vrienden heb je hoe dan ook nodig.
De drie boekjes zijn uitgegeven zonder plaatsnaam en zonder ISBN.

 

door Marja Themen-Sliggers, Jaïr, Jamar

Leefmans Sasame

Sasame, door Susan Leefmans met tekeningen van Mitch Wattamaleo. Paramaribo, 2014. ISBN 978-99914-7-253-9
Het boekje is kleurig en vrolijk uitgevoerd, met veel tekeningen. Hier en daar staan er stukjes tekst in de plaatjes. Dat vind ik niet zo mooi, terwijl het ook voor de kinderen moeilijker te lezen is door de kleuren.
Sasame is een verhaal dat zich afspeelt in het grootste en het kleinste district van Suriname: Sipaliwini en Paramaribo. Voordat het verhaal echt begint is er een kaart van Suriname waarop Paramaribo en de belangrijke dorpen uit het verhaal in Sipaliwini staan aangegeven. Wat een enorme afstand!
Sasame is een meisje dat woont in Alalapadu, een dorp zonder school. Haar broer woont in Kwamalasamutu bij hun oma omdat hij wél naar school gaat. Dat is niet eerlijk! Sasame wil ook naar school. Als haar broer in de vakantie thuis komt, leest hij zijn zusje voor en dat vindt ze zo leuk. Sasame wil ook leren lezen. Maar eerst is er een ander probleem: de oogst in hun dorp is voor de zoveelste keer gestolen! En vader is boos! Er moet een oplossing komen. En dan volgt een spannend verhaal, waarin ook verhalen verwerkt zijn uit het Trio. Mooie verhalen die doorverteld werden door de meesterverteller Tëmeta Wetaru uit Tepu, in het Trio. In het hele boekje komen zinnen voor in het Trio, met telkens onderaan de bladzijde de vertaling. Dat vindt Jaïr leuk, lekker gewichtig. In het boekje wordt ook gesproken over de grotten van Wehrepai, met de oeroude rotstekeningen. Jamar en Jaïr herkennen het. Ze zijn net van de week naar de ‘museum night’ geweest en hebben een voorbeeld van een tekening in Fort Zeelandia gezien. Leerrijk dus.
In Sasame woont er een fee met vliegende bezem in de grotten. Spannend!
Spannend wordt het ook als de boosheid van Sasame over het niet kunnen lezen in boeken nog erger wordt. En dan blijkt dat ook de fee niet kan lezen… maar zij kan wel toveren… en hoe gaat dat nou verder met die oogst? Een heel avontuur, al met al, dat uiteraard de kinderen van Kwamalasamutu moeten lezen!
Gelukkig dat verhalen, boekjes die met hun dorp te maken hebben, altijd op blauwe vleugels naar hun school toevliegen!

 

door Marja Themen-Sliggers

Leefmans Anansi op het stuwmeer

Anansi op het stuwmeer, door Susan Leefmans, met illustraties van Reginald Kartowirjo en lay-out van Mitch Wattamaleo. Paramaribo, 2014. ISBN 978-99914-7-252-2

Het formaat van het boekje is A4 en dan ‘landscape’ genomen. Dit geeft andere, soms verrassende mogelijkheden voor illustraties. De kaft is gekleurd en de tekeningen binnenin zijn zwart-wit. Heel mooi, sprekend en met humor. De zes spinnenpoten zijn verwerkt in de tot mensenfiguren gemaakte spinnen. Anansi’s schoonzus Swansi in bikini is onbetaalbaar! (p. 17) Het verhaal gaat over, natuurlijk, Anansi en zijn gezin. Hij en ma Akuba krijgen bezoek van Anansi’s broer Don Anan en zijn vrouw tante Swansi uit Nederland. Ze gaan ze met zijn allen van Zanderij afhalen en Anansi neemt hen mee op trip naar het stuwmeer. Ze gaan tukunari vangen en wedden erom wie de grootste kan verschalken. Natuurlijk schept Anansi flink op tegen de buren en die verwachten dan ook een geweldig eetfestijn als het gezelschap thuiskomt. Maar eerst moet Anansi een sluwe streek uithalen om die weddenschap te winnen. Thuisgekomen is hij te gierig om een behoorlijk feestmaal voor alle buren te koken en hij en ma Akuba bewaren de beste vissen. Een echte Anansitori, jammer dat het verhaal een beetje uitgaat als een nachtkaars.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter