blog | werkgroep caraïbische letteren

Vieze fotografen: ‘Zal ik je insmeren?’

door Christio Wijnhard

Jongemannen die gewapend met een camera de stad afstruinen. Op zoek naar het perfecte plaatje, of iets anders? Volgens een aantal modellen gaat het maar om één ding: seks! Lange tijd konden deze praktijken stiekem plaatsvinden. “Maar het is genoeg geweest!”

 

Het is de droom van veel jongedames. Je wordt benaderd voor een fotosessie door iemand die zegt een professionele fotograaf te zijn. Volgens hem ben je mooi en heb je dat wat nodig is om model te worden. Sterker, je bent het zelfs al volgens hem! Je twijfelt, maar roem en geld worden je als een worstje voorgehouden, dus uiteindelijk ga je akkoord. Behalve dat je ego enorm wordt gestreeld, is het misschien wel die doorbraak waar je op wacht.

Ontzettend nerveus ga je naar de studio en in eerste instantie lijkt er niets aan de hand. Maar steeds wordt gevraagd of een kledingstuk uit kan omdat het beter is ‘voor het plaatje’ en uiteindelijk sta je daar in je ondergoed. Als jong meisje word je in allerlei posities geregisseerd waar je wel je vraagtekens bij hebt, maar je houdt vast aan dat laatste restje vertrouwen wat je nog hebt in de situatie. Totdat uiteindelijk de aap uit de mouw komt, als die hand op je bovenbeen gelegd wordt: je hebt te maken met een ‘vieze fotograaf’.

 

stephany diko_door_edward olivier_418x627

Stephany Diko. Foto © Edward Olivier

Het overkwam Stephany Diko (27) dat ze ongewenst intiem benaderd werd door een fotograaf tijdens een fotoshoot. Hij wilde haar insmeren met olie. Toen dat niet het gewenste resultaat had, gooide hij het over een andere boeg. “Ik heb een piemel van achttien centimeter waarmee ik je kan verwennen!”, stelde hij voor, volgens het model. Niet zo goed wetende wat ze hiermee aan moest, gaf ze hem een sneer. “Ik zei dat ik dat helemaal niet zo bijzonder vond. Dat ik ze liever veel groter had. Toen gaf hij het op met de woorden” ‘dan heb ik pech’.”

Lange tijd konden deze praktijken stiekem plaatsvinden. “Maar het is genoeg geweest!” zegt Stephany. “Tijd om te praten zodat iedereen weet wat er gebeurt. Zo kunnen we misschien voorkomen dat nog meer mensen het slachtoffer worden van zulke viezeriken.” Het gaat haar er niet alleen om dat bepaalde fotografen proberen jonge, naïeve meisjes in bed te krijgen. Ook de vieze praatjes eromheen en hun weinig professioneel gedrag dat geleid wordt door hun hormonen.

grielda_gojo_door_edward olivier_418x626

Grielda Gojo. Foto © Edward Olivier

 

Minderjarige meisjes
‘Dit waren foto’s van jonge meisjes die heel sexy uitdagend op de foto waren gezet’
Stephany en collega-model Grielda Gojo (Divainey) vertellen alles over de ‘vieze fotografen’ en ze noemen zelfs hun namen. Vooral Stephany is er boos om en als ze een ander voorbeeld heeft, hapt ze zelfs naar lucht. “Nog steeds benaderen fotografen mij met dat soort voorstellen. Eentje heeft mij zelfs foto’s laten zien.” Het moment dat Stephany de foto’s van een fotograaf kreeg te zien op zijn mobiele telefoon, staat in haar geheugen gegrift. “Dit waren minderjarige meisjes! En ik kende ze. Het heeft me echt geraakt dat iemand dan zo met ze omgaat.” Het ergste vindt ze dat de privacy van de meisjes schaamteloos geschonden wordt. Het waren, volgens het model, geen gewone naaktfoto’s. “Dit waren foto’s van jonge meisjes die heel sexy uitdagend op de foto waren gezet. Maar dat was tussen hem en mij zei hij. Zou hij dat ook tegen die meisjes gezegd hebben?”

 

Een van de slachtoffers heeft het verhaal bevestigd maar wil graag anoniem blijven. Ze weet dat haar naaktfoto’s, die voor haar vriend bestemd waren, rond gaan. Echter weet ze niet zo goed wat eraan te doen. Ze volstaat met: “Ik wil hem soms een boos bericht sturen… iets doen.”

Grielda heeft te maken gehad met een Nederlandse fotograaf. Die heeft haar, en nog meer meisjes, benaderd met de belofte van een opdracht waarmee ze SRD 1200 zou verdienen. Voordat er echter een fotosessie kon plaatsvinden, moest zij eerst een aantal foto’s van zichzelf opsturen. Voornamelijk foto’s in badkleding en lingerie. Grielda: “Ik heb dat toen gedaan maar kreeg via via te horen dat hij niet te vertrouwen was. Ik heb hem herhaaldelijk benaderd maar tot nu toe niks van hem gehoord.” Op haar mobiel toont ze de verzonden mailtjes en de conversaties die ze heeft gehad met andere slachtoffers van deze fotograaf op het witte paard. Ook zij vonden de beloofde SRD 1200 aantrekkelijk, maar wachten er nog steeds op. Allemaal met een angstig vermoeden dat hun foto’s op een of andere louche website terecht zijn gekomen.

 

Weer gebeuren
Aby-Jo Elshot, een van de meest bekende modellen van Suriname heeft zelf niets meegemaakt dat niet door de beugel kon. Als ze de verhalen hoort van de andere twee, valt haar mond open van verbazing. “Een fotograaf dient helemaal geen model in te smeren. Daar is een stylist voor en als die er niet is, dan kan het model dat altijd zelf doen en een fotograaf dient al helemaal niet om foto’s te vragen want die maakt hij toch zelf?!” Aby-Jo is de laatste jaren weinig in de picture geweest. “Ik was het zat. Toen begon het al met een ieder die zich designer of fotograaf noemt. En nu zie ik het weer gebeuren.”

In Nederland is het een gewoonte dat beginnende fotografen een samenwerking aangaan met startende modellen. Ze bundelen de krachten en maken ‘vrij werk’ om zo materiaal te verzamelen voor in hun portfolio. “Een portfolio kan je vergelijken met een CV, maar dan met beeldmateriaal”, verduidelijkt Abo-Jo. “Het lijkt erop dat die manier van werken hier in Suriname is overgenomen, maar dan als smoes om meisjes uit de kleren te krijgen.”

Aby-Jo ergert zich aan mensen die een camera kopen en zich uitgeven als ‘modefotograaf’. Maar ook aan de meisjes die zich zo makkelijk voor het karretje van een geile fotograaf laten spannen. “Ik heb verhalen gehoord waarbij ik echt tegen de meisjes heb gezegd dat ze moesten stoppen met praten. Of ik heb ze gevraagd waarom ze geen aangifte hebben gedaan.” Ze geeft een aantal voorbeelden. Onder andere van een meisje dat een ‘lingerieshoot’ deed en in allerlei sexy houdingen moest poseren. Zodanig dat de fotograaf een erectie kreeg, zichtbaar door zijn broek. Hij gaf het model aan dat ze er niet op moest letten en dat ze ‘gewoon’ verder zouden werken.

Maggie Benjamin foto SiRano Zalman

Maggie Benjamin. Foto © Sirano Zalman

Typische naïviteit
‘Laat je niet overhalen door de buurman, terwijl je weet dat je niet de juiste maten hebt’
“Toen ze me vertelde dat ze zich daarna zo vies voelde heb ik haar gevraagd of ze het echt nodig vond om daarmee te wachten tot na de shoot! Zelf zou ik zijn weggegaan. Dit kan gewoon niet!” Een ander voorbeeld illustreert de typische naïviteit van sommige meisjes. Als model mag je de foto’s zien en dit model werd gevraagd bij de fotograaf op schoot te zitten. “De reden was dat er geen andere stoelen waren in de studio dan die waar hij op zat. Ik heb haar gevraagd waarom ze er überhaupt op in was gegaan. Dan moet je ook niet schrikken als zo een man je dan gaat strelen!”

Er wordt modellen vaak voorgehouden dat ze, willen ze aan de top komen, ‘alles’ moeten doen. Het Surinaamse model verwerpt dit. “Je mag als model wel je standaard hebben. Ik kies er zelf voor om ook lingerie of badkleding te showen. Dat doe ik omdat ik weet dat het mijn sterkste kant is.” Aby-Jo denkt dat veel vrouwen of meisjes niet zo goed weten wat ze kunnen of moeten. “Wees ook eerlijk naar jezelf. Als je weet dat je eigenlijk geen model bent, zeg dat gewoon en laat je niet overhalen door de buurman die zegt dat hij je kan helpen aan de top te komen terwijl je eigenlijk weet dat je niet de juiste maten hebt.”

Toen Aby-Jo pas begon was haar moeder haar manager. Die was er altijd bij. Op een gegeven moment deed ze het alleen. “Ik wist toen wel waar ik op moest letten.” Ze adviseert om vooral rond te vragen omdat de gemeenschap nogal klein is en iedereen wel iets weet. Daarnaast kan er tegenwoordig veel worden opgezocht op het internet. “Google heeft alle antwoorden”, zegt Aby-Jo lachend. “Als je van een bepaalde fotograaf niks kan vinden op Google, hij heeft geen eigen website of Facebookpagina, dan weet je genoeg toch? Daarnaast mogen modellen best ‘nee’ zeggen. Helaas, gebeurt dat niet zo vaak. Surinaamse vrouwen hebben altijd een grote mond, maar als het erop aankomt dan zeggen ze niets. En al helemaal als het te maken heeft met een man die op hun hoofd kan gaan staan.”

Horacio Stjeward

Foto © Horacio Stjeward

Artistiek naakt
‘Dan voel ik me wel aangesproken, juist omdat ik bij voorkeur naakt schiet’
Er is echter ook nog zoiets als functioneel of artistiek naakt. Horacio Stjeward is een van de professionele fotografen die vooral naakt schiet. In eerste instantie is hij boos als hij via social media hoort over een uitspraak, gedaan door de oprichter van een nieuw reclame- annex modellenbureau, in een artikel in de Ware Tijd. “Als iemand zegt dat 70 procent van de fotografen zich met zulke praktijken bezighoudt dan wil ik bewijzen zien. Dan voel ik me wel aangesproken, juist omdat ik bij voorkeur naakt schiet.” Als hem uitgelegd wordt dat de uitspraak die is gedaan erover gaat dat 70 procent van de modellen weleens met een ‘vieze fotograaf’ te maken heeft gehad, dan vindt Stjeward het weer een ander verhaal. “Dat zou weleens kunnen kloppen”, zegt hij na een tijdje.

“Ik moet wel zeggen dat als ik het heb over een ‘fotograaf’ dan bedoel ik niet die jongetjes met hun camera.” Hij noemt een aantal fotografen die ook door Aby-Jo zijn bestempeld als goed en betrouwbaar. Als hij enkele namen noemt die zijn bestempeld als ‘viezerik’ door de modellen houdt hij wijselijk zijn mond dicht. Stjeward wil wel de andere kant van het verhaal belichten. Volgens de fotograaf zijn er enorm veel meisjes die zichzelf aanbieden. Allemaal met een droom en allemaal bereid veel te doen ervoor. Het is volgens hem een beetje de aard van het beestje. “Als een meisje zo makkelijk gaat liggen voor een fotograaf dan is dat echt niet de eerste keer dat ze zoiets doet.”

Over het insmeren van modellen geeft Stjeward een beetje voorzichtig toe dat hij dat ook doet in zijn werk. “Als dat nodig is dan doe ik het. Als ik het model moet opmaken dan doe ik dat ook. Of als ik denk dat een moedervlek weggewerkt of juist benadrukt moet worden.” Tot nu toe is hij niet in de problemen gekomen. Dat komt omdat hij heel duidelijk is. “Ik leg de keus bij die meiden zelf. Of ik ga je neuken of ik ga je op de foto zetten. Maar allebei, dat gaat echt niet.” Hij is het er mee eens dat er een enorme groei is van het aantal ‘fotografen’ en dat er verandering moet komen. “Het kan niet zo zijn dat je een mooie foto hebt laten maken bij zo iemand en dat je dat ineens bij een bekende aan de muur ziet!” geeft hij als voorbeeld. Een waar gebeurd verhaal, volgens Stjeward.

Christio Wijnhard

Foto © Christio Wijnhard

Seksuele gevoelens
‘Ook in het buitenland gaan fotografen als roofdieren op de nieuwe modellen af’
Zelf vindt hij de privacy van zijn klanten erg belangrijk. Stjeward legt daarbij uit dat naaktheid niet meteen verkeerd hoeft te zijn. “Ik vind de naaktheid van een oudere vrouw ook heel mooi, het kan zelfs opwindend zijn. En als zo iemand naar mij komt om een foto te maken voor haar man, dan doe ik dat met alle plezier.” Dat seksuele gevoelens niet in de studio horen, beaamt hij. Maar ook dat het toch kan gebeuren. De band tussen een model en een fotograaf mag echter niet geschaad worden. Dat wil ook zeggen dat een fotograaf geen andere dingen doet met het werk dat is gemaakt in opdracht van iemand.

Het worden benaderd door dames die graag sexy op de foto willen, is ook iets waar freelance persfotograaf Regillio Derby over mee kan praten. Op de vraag of hij weleens een naaktsessie heeft gedaan, antwoordt hij stellig “Neeeeee!” Het is puur uit zelfbescherming legt hij uit. “Nee, nee, daar begin ik echt niet aan. Je moet niet op een dag horen dat ‘disi nanga dati p’sa’. In de gemeenschap ben ik best bekend en dat zou alleen maar mijn naam schaden.”

Derby vindt wel dat de meisjes zichzelf moeten beschermen tegen ‘vieze fotografen’. “Laat ze iemand meenemen, toch.” Zelf zorgt Stjeward ook dat er altijd iemand bij is. “Tegen de modellen zeg ik dat ze iemand mee mogen nemen. Als dat niet kan dan is Amanda (zijn vrouw -red.) erbij. Je bent eigenlijk nooit alleen met een model.” En dat is ook iets wat Aby-Jo aanstipt. “Zorg dat er iemand bij is. Dat moet voor een fotograaf echt geen probleem zijn. En als dat wel zo is, dan weet je genoeg.”

Melisa Caribbean

Melisa. Foto © WLB

Als laatste benadrukt Aby-Jo dat deze praktijken niet alleen in Suriname voorkomen. “Ook in het buitenland zie je dat – vooral jonge – fotografen als echte roofdieren op de nieuwe modellen afstappen. Wetende dat ze het klappen van de zweep nog niet kennen. Alleen: daar gaat het er iets anders aan toe. Dan zijn er bijvoorbeeld tijdens de Fashion Weeks ‘afterparty’s’ met veel drank en drugs en wordt er een sfeertje gecreëerd; alles om de meisjes maar zover te krijgen om datgene te doen wat de ‘fotografen’ willen.” Bij de vraag of het in Suriname erger is, begint Aby-Jo te lachen. “Ach, we weten allemaal hoe onze Surinaamse mannen zijn. Die zullen op allerlei gewiekste manieren proberen hun zin te krijgen, bij de vrouwen dus …”

[uit de Ware Tijd, 21/11/2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter