blog | werkgroep caraïbische letteren

Vier nieuwe Surinaamse kinderboeken

Xaviera is inmiddels te oud voor het Kinderboekenfestival, in die zin dat ze met haar school er niet meer naar toe gaat. Ze vindt dat jammer en daarom is het extra fijn om samen met haar naar de nieuwe boeken te kijken en ze samen te bespreken.

door Marja Themen-Sliggers en Xaviera
Leuk vinden we het om vanwege een jubileum een speciale publicatie te doen en dan niet een gebruikelijk gedenkboek, maar iets alternatiefs. Stichting Huize Betheljada deed dat in 2014 bij haar 35-jarig bestaan met het boek Mysteries in de planterswoning van Marja Themen-Sliggers. DSB (De Surinaamsche Bank) bestaat 150 jaar en komt nu met twee jubileumboeken: Duku, een aantrekkelijk leesboek, met een spannend verhaal voor kinderen van de midden- en bovenbouw en Geld moet rollen voor de hoogste klassen van het glo, de onderbouw van het voj en vos. De andere twee nieuwe boekjes, die op het Kbf 2015 gepresenteerd werden Sikkelcelanemie, en Brian eet smakelijk zijn zeer informatieve boeken voor jongeren.

hu duku

Duku, de geheimzinnige munt
Een mooi en luxe uitgevoerd boekje. Leuk vind ik die paginanummering in de vorm van een muntje. Xaviera vindt dat dat wel een beetje overheersend is op elke bladzijde; het muntje had wat kleiner gekund. Het is een spannend verhaal voor kinderen van de middenbouw met als hoofdfiguur, naast Jordan, een jongen van negen jaar, Duku. Over Duku zegt Sigmund Proeve in het voorwoord: ‘Duku is de mascotte van de bank. Hij is een geheimzinnige munt, die waarden en normen overbrengt. Hij heeft verschillende principes, zoals je mag niet stelen, je moet andere mensen helpen, je moet je best doen en goed luisteren.
Met dit boek proberen wij de waarden en normen van Duku over te brengen op de kinderen’.
Naar mijn smaak wel een beetje moralistisch, maar dat valt Xaviera niet op. En het is een leuk verhaal over een slimme jongen, die goed nadenkt. Op pagina 18 maakt Jordan kennis met Duku en dan wordt het verhaal steeds spannender. De ontknoping komt op pagina 32 met een creatieve straf voor de boosdoener. Meer verklappen we hier niet.
We vinden allebei de tekeningen van Jurmen Kadosoe leuk en zijn vormgeving ook. Het laatste plaatje (p. 35) vindt Xaviera ‘tof’, met de schimmige verdwijning van Duku. Het einde vinden we mooi, met Jordan die in zijn hoofd nog denkt aan de spannende avonturen, terwijl er meer beloofd wordt…
Indra Hu, Duku, de geheimzinnige munt; geschreven in opdracht van De Surinaamsche Bank, ter gelegenheid van haar 150-jarig bestaan; lay-out en illustraties: Jurmen Kadosoe. ISBN 978-90-823675-1-5

 

mcleod geld moet rollen

Geld moet rollen
Dit boek, geschreven door Cynthia Mc Leod, is ook al zo mooi en luxe uitgevoerd, zeer passend voor de gelegenheid.
‘Het verhaal van geld en De Surinaamsche Bank’ is de ondertitel van dit boekje, dat middels het voorwoord van de directeur van DSB met veel trots en dankbaarheid wordt aangeboden ter gelegenheid van 150 jaar DSB. En prachtig vormgegeven met een mooie, aantrekkelijk harde kaft, maar de illustraties binnenin vind ik niet indrukwekkend, terwijl Xaviera alleen de eerste leuk vindt. Maar dat komt vooral omdat ze een van de kinderen herkent. De illustratie op pagina 15 begrijpt ze niet: ‘Wat moeten die lemmetjes daar?’ Ze had er nog nooit van gehoord dat je koper moet poetsen en zeker niet dat je dat met lemmetjes doet. Als oma voelde ik me wel een beetje schuldig; nalatigheid in de opvoeding…? Dat brengt me dan meteen bij een van de juist zo leuke dingen in dit boek, die oude gebruiken, oude feiten noemen, niet alleen maar droge geschiedenis. Zoals die oma in het boek, die oom Willie erbij betrekt voor de ‘leuke dingen’ (p. 32), al die wetenswaardigheden. Het zou zo zonde zijn om die er buiten te laten.
Het verhaal gaat eigenlijk over het maken van een scriptie, een werkstuk voor school. En het is reuze handig en overzichtelijk zoals wordt aangegeven hoe je een werkstuk in hoofdstukken opbouwt (pp. 9-10-11). Bruikbaar als ze weer een werkstuk moet maken, vindt Xaviera. Wat ons beiden opviel is dat er niet consequent is omgegaan met het gebruik, de vertaling van de zinnen in Sranan, dat vinden we jammer. Het boek geeft echt een beeld van de geschiedenis van de bank en van al die geldsoorten die we gehad hebben. We hebben het met veel plezier gelezen!
Cynthia Mc Leod: Geld moet rollen. Het verhaal van geld en de Surinaamsche Bank; illustraties: Tim op den Akker; opmaak: Jessica Polanen. Paramaribo: Leo Victor NV (druk), 2015. ISBN 978 90 823675 0 8

codrington sikkelcelanemie

Sikkelcelanemie
Eindelijk is het er, het infoboekje over sikkelcellen. Ik herinner me dat John Codrington het er jaren geleden al over had. Een belangrijk onderwerp, sikkelcellen. Wat fijn dat het er nu is! Goed dat het op het Kinderboekenfestival uitkwam.
Samen met Xaviera ging ik er doorheen. Xaviera vindt het er geweldig uitzien: ‘Iets wat je direct aantrekt’. Ze vindt de illustraties in het roze gedeelte schattig; leuke plaatjes van lieve kindjes. Jammer dat er nergens staat wie het heeft geïllustreerd. Ze begint te googelen om te kijken of de plaatjes soms van internet komen, maar ze vindt niets, niet bij ‘koorts’, niet bij ‘bedplassen’, maar daar komt wel een Manneke Pis tevoorschijn, wat ze heel lollig vindt.
Het roze gedeelte is gericht op kinderen, het blauwe gedeelte geeft nog meer informatie over sikkelcellen, maar dan gericht op volwassenen en geïllustreerd met foto’s. Dit deel richt zich ook nadrukkelijk tot leerkrachten, die een kind met sikkelcellen in de klas kunnen hebben. Fijn om te weten wat je die leerling wel en niet kan laten doen, wat je kunt verwachten. Bijna in het midden, tussen het roze en het blauwe deel in, vinden we een dubbele gele pagina met een overzicht van de feiten, handig en overzichtelijk ingedeeld in: ‘klachten’, ‘symptonen’ en ‘wat te doen’. Alleen, ik dacht, samen met mijn oude ‘dikke Van Dale’, dat ‘symptomen’ met twee keer een ‘m’ moet worden gespeld!
John Codrington (samensteller):Sikkelcelanemie, een informatieboekje voor ouders, verzorgers en kinderen; in opdracht van stichting Sikkelcelanemie en Thalassemie (SSCAT). Paramaribo: drukkerij Leo Victor, 2014. Geen ISBN

Mc Leod Brian eet smakelijk

Brian eet smakelijk
De rijke wereld kampt met veel mensen die aan overgewicht lijden. Enerzijds leren we onze kinderen over de ongelijke verdeling in de wereld, over de honger en de armoede in minder gelukkige landen… Maar anderzijds, hier, in ons land, zien we ook steeds meer kinderen met overgewicht. Het wordt tegenwoordig als heel belangrijk beschouwd kinderen bewust te maken van goede voeding, van gezond eten.
Brian eet smakelijk is een uitgave van de stichting Voedingscentrum.sr & Inner Wheel Paramaribo. Het verhaal gaat over Brian, zijn moeder en zus, hoe hun eetgewoonten veranderen. Brian leert op school over gezonde voeding, over de voedingspiramide. Thuis eet hij aanvankelijk ‘lekker makkelijk’. Vaak bami en andere dingen die je kant en klaar kan halen. Met zijn zus Whitney ontdekt hij dat ze ook samen kunnen koken. Gezond. Nog lekkerder en goedkoper ook. En gezellig, hoor, samen koken. Aan het eind van het verhaal worden nog tips gegeven over brandveiligheid en wat je moet doen als de vlam in de pan slaat.
De schrijfster, Cynthia Mc Leod, geeft tussen de regels door ook aandacht aan herkenbare maatschappelijke verschijnselen; ‘als mijn vader komt gaan we naar de Drive Through, dan halen we patat en nuggets…’ en ‘wij eten elke dag roti met masala… want bij Ashna thuis hadden ze een rotishop’ (p. 3)
Brian eet smakelijk is ook leuk om te gebruiken voor de dames van de keuken van Betheljada, die juist in deze periode bezig zijn met up-grading en bijscholing en nauw samenwerken met een diëtiste.
We vinden het wel een goed idee om kinderen te confronteren met slechte/goede eetgewoonten, maar wij vinden de illustraties en de vormgeving van dit boekje niet mooi. De gezichten zijn te plat en de voedingspiramide lijkt meer op een taart dan op een piramide, en dan ook nog, de juf voor de klas is wit, terwijl het chinese meisje wel erge kleine spleetjes als ogen heeft; Xaviera noemt dat ‘discriminerend’.
Cynthia Mc Leod: Brian eet smakelijk; illustraties: Yashmin Campagne; opmaak: Rodney Vrede. Paramaribo: Stichting Voedingscentrum.sr & Inner Wheel, 2015. ISBN 978-99914-7-318-5

3 comments to “Vier nieuwe Surinaamse kinderboeken”

  • Zien eruit als mooie boeken, erg leuk, ben al tijden op zoek Surinaamse boeken voor mijn nichtjes en neefjes. Die hebben wel een boekabonnement maar de Surinaamse zitten daar natuurlijk niet in. Bedankt voor het overzicht!

  • Hallo mevrouw/meneer, ik zou deze boeken graag willen bestellen, maar weet niet hoe ik dat het beste kan doen. Kunt u mij helpen? Alvast heel veel dank!

  • Deze boeken zijn uitsluitend in boekwinkels in Suriname verkrijgbaar.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter