blog | werkgroep caraïbische letteren

Vier boeken uit The Black Archives die iedereen zou moeten kennen

De geschiedenis van zwarte Nederlanders is nog altijd onbekend. Daarom gaat er een nieuw archief open. De Volkskrant tipt vier klassiekers. Een interview met Jessica de Abreu (27), Mitchell Esajas (28) en Miguel Heilbron (34).

door Dorien van Linge

.
Op tweehoog aan de Amsterdamse Zeeburgerdijk komt de geur van oude boeken je tegemoet. Tegen de muren staan hoge archiefkasten, vol met historische boeken, documenten en voorwerpen. Samen vormen ze ‘The Black Archives’: een verzameld archief van en over zwarte mensen in Nederland.

 

.Uit dit exemplaar van The Ways Of White Folks blijkt dat zwart verzet in de vorige eeuw al een internationale dimensie had. ‘Het boek is een verzameling korte verhalen van de Afro-Amerikaanse schrijver en poëet Langston Hughes en gaat over het dagelijks leven van zwarte mensen in het Amerika van de jaren dertig.’ Maar wat deze uitgave bijzonder maakt, is de handgeschreven tekst op de eerste bladzijde. ‘May 1946 be a happy New Year for Hermie – who remembers when many of these stories were written’, getekend: ‘Sincerely, Langston Hughes.’ ‘Hermie’ wordt hier gebruikt als koosnaam voor Hermine Huiswoud, de vrouw van Otto Huiswoud.

Lees hier verder in de Volkskrant van 26 april 2017

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter