blog | werkgroep caraïbische letteren

VIDS realiseert Inheems Cultureel Erfgoed Centrum

door Eric Mahabier
Leiden – Een Inheems Cultureel Erfgoed Centrum is straks realiteit. Het Rijksmuseum Volkenkunde en de Leiden Universiteit zullen de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) bijstaan bij het opzetten daarvan. Beide instanties werken ook met de VIDS samen om het manuscript van de gebroeders Penard die in de koloniale periode ruim over inheemsen hebben geschreven te bestuderen en toegankelijk te maken voor een ieder.
VIDS, Rijksmuseum Volkenkunde en Leiden Universiteit hebben daartoe dinsdag in Leiden een memorandum of understanding getekend. Een VIDS-delegatie onder leiding van voorzitter Lesley Artist heeft de afgelopen dagen in Leiden alvast een deel van het omvangrijk manuscript bestudeerd dat van onschatbare waarde blijkt. Er zijn daarin onder andere heel wat woorden, gebruiken en namen van dieren planten en voorwerpen opgenomen die onbekend zijn bij hedendaagse inheemsen. Verder wordt in het manuscript ook aangegeven van waar specifieke families afstammen. “Westerse en traditionele wetenschappers gaan dit alles nu bestuderen”, reageert Artist op de samenwerkingsovereenkomst tussen de Surinaamse en de Nederlandse partijen.
Bestudering
De ondertekening van het document werd bijgewoond door onder andere Surinaams Nederlandse inheemsen. Verder waren ook aanwezig Mega Combinatie fractieleider Ricardo Panka en de districtscommissarissen Roline Samsoedien en Armand Jurel. De ondertekening vond plaats aan het eind van het werkbezoek van de VIDS delegatie aan Nederland. Volgens Artist was het bezoek succesvol. “Er is nog veel werk aan de winkel om al dit materiaal nader te bestuderen, maar we zijn er heel enthousiast over omdat er echt ontzettend veel informatie hier ligt.”
Traditionele kennis
De delegatie heeft bij de voorlopige bestudering van het manuscript geconstateerd dat er “bepaalde correcties nodig zullen zijn”, bijvoorbeeld in schrijfwijze of vertaling van woorden en zinnen. Verder moeten bepaalde aantekeningen of verhalen nader worden geanalyseerd om ze te beoordelen en op hun volle waarde te kunnen begrijpen. “Ook hebben we gezien dat sommige delen van het manuscript diepliggende sjamanistische en geheime of gevoelige informatie bevatten.” Daarover wil Artist nog niet in details treden. “In elk geval is er heel veel informatie opgetekend.” Het gaat hier om traditionele kennis, afkomstig van de inheemse voorouders. Er zijn woorden, verhalen, symbolen, tekeningen en objecten opgetekend en verzameld die allemaal nader bekeken moeten worden. Het manuscript is ruim een eeuw oud en is in 2001 door het Rijksmuseum Volkenkunde in hun eigen collectie ontdekt.
[uit de Ware Tijd, 23/05/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter