blog | werkgroep caraïbische letteren

Vervolgfilm Natalee in première

Oranjestad — Justice for Natalee Holloway, het vervolg op de televisiefilm Natalee Holloway uit 2009, gaat vanavond [9 mei] om acht uur in première op de Amerikaanse zender Lifetime. De film borduurt voort op de verdwijning van Natalee in Aruba in 2005.

De nieuwe verhaallijn volgt hoofdverdachte Joran van der Sloot die vorig jaar is gearresteerd in Peru op verdenking van de moord op Stephany Flores. Hij zit nog altijd in de gevangenis in afwachting van zijn proces. Joran zou Flores hebben vermoord omdat ze op zijn laptop ‘dingen’ had gezien met betrekking tot Natalee Holloway. Ook zijn poging tot afpersing van de familie Holloway komt tijdens de film aan bod. Direct na de uitzending van deze film is ook de première van de realityshow ‘Vanished’ met Beth Holloway, de moeder van de verdwenen Natalee. Deze show gaat over waargebeurde verdwijningen, die net als de zaak Natalee, nooit zijn opgelost.

Dr. Phil
Ook talkshowpresentator Phil McGraw, beter bekend als tv-psycholoog Dr. Phil, is weer in het nieuws in verband met de zaak Holloway. Hij moet op 12 oktober van dit jaar voor de rechter verschijnen om zich te verantwoorden voor uitspraken in zijn show over de gebroeders Kalpoe in 2005. Hij suggereerde toen dat het tweetal medeverantwoordelijk is voor de verdwijning van Natalee Holloway. De broers Kalpoe zijn net als Joran verschillende keren aangehouden in deze zaak maar nooit aangeklaagd. Ze waren samen met hun vriend Joran de laatste personen die werden gezien met Natalee voordat ze verdween. In 2006 dienden de broers al een aanklacht in tegen McGraw. Ze eisen naar verluidt een schadevergoeding van 800 miljoen dollar.

Niet al te bekaaid

Positieve aandacht voor Aruba is het natuurlijk weer niet, de gisteren uitgezonden vervolgfilm Justice for Natalee Holloway door de Amerikaanse zender Lifetime, gevolgd door de eerste aflevering van het realityprogramma Vanished. Dit laatste presenteert moeder Beth, die dit keer ons eiland echter geen natrap gaf, zoals voorheen.

In haar programma bespreekt Beth soortgelijke verdwijningen, waarmee ze een bijdrage hoopt te kunnen leveren aan het thuis brengen van de vermisten en het achter tralies zetten van misdadigers. De eerste aflevering van de serie begon met haar eigen verhaal, over de verdwijning dus van haar dochter Natalee in 2005. Het hele verhaal kwam aan bod vanaf het vertrek van Natalee met haar klasgenoten richting Aruba tot aan de arrestatie van hoofdverdachte Joran van der Sloot in Peru, waar hij wordt verdacht van de moord op de Peruaanse Stephany Flores. Ook de confrontatie van Joran met Beth in de Peruaanse gevangenis werd opnieuw aangehaald. Duidelijk wordt dat Beth na al jaren vastberaden is gebleven en zich niet neerlegt bij de vragen die zijn achtergebleven na de verdwijning van haar dochter.
Opvallend was wel dat ze gisteren op tv duidelijk stelt, dat ze geleerd heeft dat het iedereen kan overkomen, op elke plek ter wereld. En dus niet alleen op Aruba, zoals voorheen wel voortdurend werd benadrukt. De film en de eerste aflevering van Vanished gisteren brengen ons eiland weliswaar opnieuw in een niet al te positief daglicht, maar Beth kraakt Aruba in ieder geval niet extra af.

Gerechtigheid
In de vervolgfilm die vooraf aan haar programma werd uitgezonden, gaat het verhaal vooral over Joran. Hoe hij zijn leven weer oppakt na de verdwijning van Natalee, terwijl de moeder van Natalee verwoede pogingen doet om achter de waarheid te komen. In de film zit een opmerkelijke scene waarin Joran en Natalee op het strand zijn en vervolgens Natalee op een vissersbootje stapt. Joran zegt in de film tegen een journalist aan wie hij dit verhaal vertelt, dat hij wist dat Natalee er op dat moment van uit ging dat ook hij aan boord zou stappen. Met een overduidelijk gespeelde gevoelloze blik blijft hij echter achter op het strand, terwijl het bootje met een ook duidelijk gespeelde in paniek zijnde Natalee de duisternis in vaart. De makers hebben zich hierbij duidelijk laten inspireren door de bekentenis van Joran aan Patrick van der Eem voor verborgen camera’s in 2008.

De hele film is doorspekt van het woord Aruba, dat de diverse spelers te pas en te onpas in de mond nemen. Zo is aan het begin van de film te zien dat Natalee aan het feesten is en op een jeep zit en daarbij ‘Aruba’ joelt. Iets wat voor de Arubaanse kijker enigszins bevreemd overkomt. Temeer omdat Aruba zelf niet herkenbaar in beeld wordt gebracht.
[uit Amigoe, 9 en 10 mei 2011]

on 10.05.2011 at 13:50
Tags: / / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter