blog | werkgroep caraïbische letteren

Vertel!: Parbo uma

Rosa Weekers over de betekenis van een Surinaamse vrouw

Nadat Rosa acht jaar in Suriname had gewoond, verhuisde ze terug naar Nederland om te studeren. Ze had geen idee wat ze wilde studeren.

Rosa Weekers. Foto Jos Kuklewski

Op advies van haar moeder googelde ze ‘toneelschool Nederland’. Er bleken er vier te zijn, maar bij één school kon ze nog auditie doen. In Utrecht. Ze schreef zich in voor deze auditie en zes maanden later mocht ze beginnen aan wat een gigantische uitdaging zou blijken: haar eerste jaar op de toneelschool.

Hoe waarborg je jouw Surinaamse cultuur, normen en waarden, zonder dat deze in de weg staat van je ontwikkeling als Nederlandse actrice? Uit deze vraag kwam haar eindsolo Parbo Uma voort. Een solo over afkomst, identiteit en wat het zou kunnen betekenen een Surinaamse vrouw te zijn.

Over Rosa Weekers

Rosa Weekers begon in 2006 met toneelspelen op de jeugdtheaterschool in Paramaribo. In 2019 studeerde ze af als actrice aan de Utrechtse Toneelschool (HKU), waarna ze de opleiding tot theaterdocent op de Toneelacademie in Maastricht volgde. Ze is momenteel te zien in de jeugdvoorstelling Blauw van jou van Het Filiaal theatermakers.

Over Vertel!

Festival Vertel! opent je blik naar de wereld om je heen. Het vertelt de verhalen van ver én uit eigen stad. Persoonlijke vertellingen en herkenbare verhalen vol nieuwe perspectieven en verrassende ontmoetingen. Kom luisteren en laat je raken door de kunst van het vertellen.

Theater Kikker organiseert de derde editie van dit storystelling festival samen met De Vertelacademie, De Voorkamer, hoiUtrecht en The Amsterdam Storytelling. 

Concept, tekst, spel – Rosa Weekers
Begeleiding – Floris van Delft 
Dank aan: Miriam Weekers

 BEKIJK HET VOLLEDIGE PROGRAMMA VAN VERTEL!

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter