blog | werkgroep caraïbische letteren

Verstaan en schrijven computertaal, van ‘levensbelang’

door René Gompers

 

Coderen of programmeren is een taal die steeds meer mensen moeten gaan spreken. “In sommige landen is het al opgenomen in het basisonderwijs. Het verstaan en schrijven van computertaal is van ‘levensbelang’ voor de ontwikkeling van technologie en zo ook de maatschappij,” zegt John van der Zijden van stichting Probitas.

 

11295884_830515910337050_4395969811141429622_n

Dit jaar wil de stichting in samenwerking met de Code for Su Foundation aan minimaal 20.000 leerlingen de basis van coderen bijbrengen tijdens de wereldwijde Hour of Code campagne.

De Hour of Code is een initiatief van de Amerikaanse www.code.org. Zij heeft zich ten doel gesteld om aan zoveel mogelijk mensen de basiskennis van informatica bij te brengen. Daarnaast wordt ernaar gestreefd om het in het basisonderwijs opgenomen te krijgen. Suriname zal voor de derde keer meedoen aan de campagne. Vorig jaar zijn minstens vijfduizend leerlingen op twintig scholen bereikt. Dit keer staan de organisatoren voor grote uitdagingen. De kennis moet aan twintigduizend leerlingen op tachtig scholen in stad en district worden gebracht. Daarnaast heeft Suriname een leidinggevende rol gehad, deelt Fabian Jacott van Code for Su Foundation mee. “We zijn vorig jaar op de negende plaats geëindigd. Er hadden 180 landen meegedaan. Dat zegt heel wat van ons kunnen.” Brazilië is aangewezen als de hoofdverantwoordelijke voor Zuid-Amerika. Suriname zal de landen in het Caribisch gebied die meedoen begeleiden en steunen.

Van der Zijden Jacott

John van der Zijden van stichting Probitas (links) en Fabian Jacott van Code for Su Foundation. (Foto: René Gompers)

 

“Programmeren is belangrijk op verschillende niveaus” benadrukt Van der Zijden. “Het is bewezen dat het de cognitieve vaardigheden van kleine kinderen bevordert. Er is ook bewezen dat ze op latere leeftijd meer bereiken. Het is een ‘must’. In Europa en Amerika is het in sommige staten al deel van het basisonderwijs. Wij moeten daar ook naar toe. Nu nog meer aangezien wij van de ICT net zo een winstgevende sector willen maken als in de rest van de wereld.”

[van Starnieuws, 6 juli 2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter