blog | werkgroep caraïbische letteren

Versoberde ceremonie rond slaaf gemaakte Elieser

door Stuart Rahan

Ouderkerk a/d Amstel – Voorzitter Perez Jong Loi van stichting Opo Kondreman is niet te spreken over de manier waarop de Amsterdamse subsidieverstrekkers om zijn gegaan met de herdenkingsceremoniën bij het graf van de slaaf gemaakte Elieser. Woensdag was de vijfde keer dat op de Joodse begraafplaats Beth Haïm in Ouderkerk aan de Amstel het graf van Elieser werd vereerd met ceremoniën en toespraken.

Elieserpad

Foto © Stuart Rahan

Vorig jaar bij de herdenking van 140 jaar afschaffing slavernij was er geld voor vijf boten en twee bussen. Er waren toen ruim zeshonderd personen. Nu waren nauwelijks honderd deelnemers in staat gesteld de ceremoniën bij te wonen. “BV Nederland gaf geld voor één bus en één boot”, ergert Jong Loi zich over de zuinigheid.

Hij ziet als reden voor deze slechte behandeling dat de subsidiegevers de confrontatie met hun eigen pijnlijke verleden willen vermijden. “Het is een ketting die begint in Den Haag. Er is dit jaar vier miljoen uitgetrokken voor herdenking 400 jaar grachten in Amsterdam en nog geen miljoen voor herdenking 140 jaar afschaffing slavernij. Dat is een teken aan de wand.”

Volgens hem hoopt men in Den Haag dat de jaarlijkse herdenkingen doodbloeden. “Maar Elieser zijn mentale veerkracht sterkt mij in de overtuiging dat het niet gaat gebeuren. Hoe hard men er ook aan werkt om dit gebeuren te bagatelliseren, te minimaliseren en/of weg te stoppen, wij zullen doorgaan.”

[uit de Ware Tijd, 26/06/2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter