blog | werkgroep caraïbische letteren

Verhalenmuseum open voor publiek

door Ricky Wirjosentono

FREDERIKSDORP – Onder begeleiding van baithak gana-muziek hebben Sirano Zalman, projectdrager van het twinningproject ‘Het geheugen van Noord-Commewijne’ en Dipai Soeradjiwatie-Jagharnat, bewoner van plantage Margaretha, het Verhalenmuseum zaterdag geopend. Het betrof de ‘soft’ opening van het gebouw, een oud-plantagehuis uit de achttiende eeuw, vol verhalen over de cultuur, mensen en geschiedenis van het district Commewijne.

Het Verhalenmuseum op plantage Fredriksdorp in het district Commewijne. Foto: Ricky Wirjosentono

De verhalen gaan voor een groot deel over de bewoners van Noord-Commewijne; het gebied vanaf het vissersdorp Pomona tot naar het oosten bij de plantages Rust en Werk, Margaretha, Fredriksdorp, Marianbos, Kronenburg, Alliance en Bakkie. Ze gaan over het dagelijks leven zoals de bewoners zich dat kunnen herinneren.

In het museum zijn er verschillende zalen ingericht in de sfeer van het verhaal dat wordt verteld. Zo is er een mangroveboshoek en een filmzaal aan de hand van de bioscoopverhalen uit plantage Margaretha. Een foto van de oude bioscoop en een bioscoopkaartje zijn ook te zien.

Volgens Zalman is er met man en macht gewerkt om de deadlines te halen voor het gebouw op plantage Frederiksdorp. “De target was om het in 2021 te openen, maar een aantal zaken waren nog niet in place. Maar vandaag is het een heugelijk feit dat het geopend is voor het grote publiek”, zegt Zalman.

De Hall of Fame

De coronapandemie schopte de hele planning vorig jaar in de war. Trainers, deskundigen en studenten konden niet uit Nederland naar Suriname afreizen om fysiek deel te kunnen nemen. Er werd gekozen om veel online te doen, maar volgens Zalman was dat niet zo makkelijk als wanneer de trainer zelf fysiek aanwezig zou zijn. “Ik ben eenieder dankbaar die hard heeft gewerkt aan dit mooi project. Vooral de instanties die significante ondersteuning hebben geboden”, onderstreept de projectdrager.

[uit de Ware Tijd, 30/01/2022]


Klik hier voor de site Het geheugen van Commewijne

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter