blog | werkgroep caraïbische letteren

Verhalenmuseum Noord-Commewijne dit jaar nog open

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO – Met man en macht wordt eraan gewerkt het Verhalenmuseum Noord-Commewijne op plantage Fredriksdorp in september te realiseren. Het gebouw, een achttiende eeuwse oud-plantagehuis, staat er al, maar de inrichting is nog niet rond zegt Sirano Zalman, projectdrager van het twinningproject ‘Het geheugen van Noord-Commewijne’.

De centrale hal van het Verhalenmuseum Noord-Commewijne. Foto: Sirano Zalman  

De coronapandemie schopte de hele planning in de war. Zo konden trainers, deskundigen en studenten uit Nederland niet naar Suriname afreizen om fysiek deel te kunnen nemen. Daarom werd gekozen om veel online te doen, maar volgens Zalman was het niet zo makkelijk als wanneer de trainer zelf fysiek aanwezig zou zijn. Toch vlotte het uiteindelijk. “Ondanks de beperkingen vanwege corona zijn we full speed doorgegaan en zitten we nu in de fase van het inrichten van het museum”, vertelt Zalman.

‘Het Geheugen van Noord-Commewijne’ omvat het verzamelen van persoonlijke verhalen van de bewoners van Noord-Commewijne, het gebied vanaf het vissersdorp Pomona tot door naar het oosten van de plantages Rust en Werk, Margaretha, Fredriksdorp, Marianbos, Kronenburg, Alliance en Bakkie. De verhalen gaan over het dagelijks leven zoals de bewoners zich herinneren. Een deel van die verhalen is al verzameld, verwerkt en geplaatst op de gelijknamige website van het project.

Enkele van deze verhalen worden in het Verhalenmuseum gepresenteerd, waarbij de verschillende ruimten ingericht zullen worden in de sfeer van het verhaal. Zo zullen er een mangroveboshoek en een filmzaal aan de hand van de bioscoopverhalen uit plantage Margaretha worden ingericht. Een foto van de oude bioscoop en een bioscoopkaartje, die zijn gevonden, zullen ook worden tentoongesteld. “We bevinden ons nu in de fase waar alles al helemaal is uitgetekend en alle materialen – teksten, historische voorwerpen, culturele objecten, visnetten – in het museum moet worden geplaatst.”

[uit de Ware Tijd, 15/06/2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter