blog | werkgroep caraïbische letteren

Verhalen vertellen met Mister Anansi

Willemstad — Anansi-verteller Wijnand Stomp geeft tot en met morgen storytelling-workshops aan leerlingen van het Albert Schweitzer College en Kolegio Annie Koenraad. Tijdens de workshops leren de kinderen hun eigen Anansi-verhaal schrijven. Anansi is een superbijdehante spin. De verhalen over de slimme spin komen oorspronkelijk uit West-Afrika. De Afrikanen namen ze tijdens de slavernij mee naar het Caribisch gebied.

Volgens Stomp weten de kinderen hele verrassende verhalen te vertellen. Gisteren was hij op het Albert Schweitzer College. De Anansi-verteller las eerst twee verhalen voor uit zijn eigen boek, voordat de kinderen hun fantasie de vrije loop lieten. Vroeger groeiden kinderen in Curaçao en Suriname op met de verhalen van de schurkachtige spin Anansi, ook wel bekend als Nanzi. Dat is nu minder. Stomp merkt dat de kennis over Anansi wegebt. Toch is hij optimistisch over het weer aanwakkeren van de oeroude storytelling-traditie.
“Er zit een dun laagje kennis, die je weer kunt aanslingeren.” Het doel van de workshop is tweeledig. Het is webeducatief en de kinderen maken kennis met literatuur. Via de website www.anansiworldwideweb.net maken de Curaçaose leerlingen contact met kinderen in Nederland, die de workshop ook hebben gevolgd. De kinderen wisselen verhalen uit en zo ontstaat een penfriend-situatie.
De verschillen tussen de Nederlandse en Curaçaose verhalen zijn volgens Stomp niet groot. “Kinderen zijn universeel. Alle kinderen hebben de behoefte om iets over zichzelf te vertellen. Kinderen gaan naar school, ze hebben hobby’s, ze hebben een oma en soms woont die oma ver weg.” De Anansi-verhalen hebben de tand des tijds goed doorstaan. Ook Stomp past de verhalen van de spin aan. “Alles is toegestaan. Zo houd je de orale traditie in stand. Een goede verteller gaat met de tijd mee. Daarom bestaan de verhalen nog steeds.” Als voorbeeld geeft hij de intrede van het horloge. “Toen het horloge op de markt kwam werd dat ook in een Anansi-verhaal verwerkt”, zegt Stomp. Zelf heeft hij een verhaal geschreven over Anansi en het populaire fenomeen Popstars, een talentenjacht op tv. Zo houdt hij de verhalen van Anansi fris en modern.
De workshop is mede mogelijk gemaakt door Stichting Doen. In augustus komt Stomp terug naar het eiland. Dan presenteert hij zijn nieuwste boek Mister Anansi leert de wereld lachen. Er zijn vooralsnog twee shows gepland, waarvan één op Zanzibar. Kinderen, die de workshop niet hebben gevolgd maar ook hun ei kwijt willen in een Anansi-verhaal, kunnen lid worden van de website. Via anansiworldwideweb.net kunnen kinderen een profiel aanmaken om zo in contact te komen met andere kinderen.

[uit Amigoe, 5 mei 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter