blog | werkgroep caraïbische letteren

Verhalen over Surinaamse contractanten

Op zondag 2 april organiseert Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam een verhalenmiddag over de Javaanse contractmigratie naar Suriname.

Tijdens deze publieksmiddag op zondag 2 april vertellen verschillende sprekers over hun kijk op de Javaanse contractmigratie naar Suriname, die eind 19e eeuw tot in de 20e eeuw decennialang plaatsvond. Hiermee belicht dit programma deze relatief verborgen geschiedenis. Welke verhalen zijn hierover vandaag de dag nog te horen? En wat betekent dit voor Javaanse-Surinamers van nu?

Satijem Martosentiki

Het programma staat in het teken van fototentoonstelling Mens op Zee, waarin ontroerende portretten en verhalen laten zien hoe het op-zee-zijn je als mens kan veranderen. De tentoonstelling belicht de menselijke ervaringen van zeevaarders, passagiers en eenlingen die (in de fotografie) vaak ondervertegenwoordigd bleven. Dit gold ook voor het verhaal van Satijem Martosentiko wiens overzeese migratieverhaal van Java naar Suriname te zien is in Mens op Zee. Haar verhaal is deze middag het startpunt voor de zoektocht naar meer verhalen van Javaans-Surinaamse contractarbeiders.

Reserveer een plek door hier je ticket voor het programma te kopen. De kosten bedragen €10,- voor een regulier ticket en €7,50 voor bezoekers met een kortingsdocument (zoals studenten of Museumkaart- of Stadspashouders).

Programma

Vraaggesprek over tentoonstelling Mens op Zee

Tijdens hun research voor de tentoonstelling Mens op Zee ontdekten curatoren Sara Keijzer en Rose Ieneke van Kalsbeek twee glasnegatieven waarop de vrouwen tijdens de ontscheping van de ss Simaloer II te zien zijn. Een zeldzaamheid, aangezien vrouwelijke contractarbeiders nauwelijks op de gevoelige plaat zijn vastgelegd. Gastcurator Rose Ieneke van Kalsbeek (Dutch National Portrait Gallery) vertelt hoe de tentoonstelling Mens op Zee tot stand is gekomen en hoe het verhaal van Satjiem Martosentiko daarin een plaats heeft gekregen.

Keynote Yvette Kopijn (Universiteit van Amsterdam) 

Wie waren de Javaanse vrouwen die zich voor de Surinaamse plantages lieten ronselen? Kwamen zij vrijwillig of werden ze onder dwang en valse voorwendselen naar Suriname overgebracht? Historica Yvette Kopijn belicht de Javaans-Surinaamse geschiedenis vanuit een vrouwelijk perspectief. Hoe verging het vrouwen tijdens de bootreis en nadien op de plantages? En wat gebeurde er met de vrouwen zodra hun contract erop zat? 

Panel

Panelgesprek met Gyonne Goedhoop (historica, podcastmaker, op zoek naar het verhaal van haar overgrootmoeder), Dimitri Madimin (kunstenaar) en Silvan en Anouk Vasilda (deelnemers Tracing Your Roots – Javaans-Surinaamse editie).

Historicus Wim Manuhutu is de moderator. Muzikale omlijsting door Harrie Djojowikromo met poëzie en terbang.

Is de toegangsprijs een struikelblok? Deel dan je contactgegevens educatie@hetscheepvaartmuseum.nl met vermelding van ‘Ticket Verborgen Verhalen’.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter