Verhalen doen smachten naar meer
Recensie Het geheim van Ston Oso en andere verhalen
door S. Lijmbal
De Sori Yu Talenti Schrijfwedstrijd 2012 leverde enkele spannende verhalen op. De zes beste verhalen zijn opgenomen in Het Geheim van Ston Oso en andere verhalen. De Clark Accord Foundation (CAF) heeft deze ter herdenking van de literaire nalatenschap van Clark Accord uitgeschreven.
Opmerkelijk: bijna elk verhaal doet smachten naar meer. Sommige zouden zich uitstekend lenen voor een filmscript, andere als beginpunt voor een heel boek.
Het winnend verhaal ‘Het geheim van Ston Oso’ van Hetty Amatodja is een geweldig stuk geschiedenis verweven met fictie. Iedere Srananman kent de simpele feiten van dit gebouw, maar in deze vorm zouden ze breed uitgemeten kunnen worden in een boek.
‘Laatste Kop Thee’van Rowan Polanen leest als een spannende novelle gesitueerd in Rio. Het internet, ICT-jargon en de spanning maken het tot een internationaal verhaal met veel potentie. De spanning spettert van de pagina’s en met een beetje fantasie zie je de film van dit verhaal al voor je. Het liefst met een knappe hoofdrolspeler – zeg Matt Damon – die met zijn schone kompaan uit de handen van de maffia probeert te blijven.
De romantische psycho-thriller ‘Confetti’ zit bol onverwachte wendingen. Soms moet je even teruglezen om de verhaallijn vast te houden. Het gaat over een dame uit de middenklasse met een getraumatiseerd verleden, die geluk vindt bij een steenrijke geliefde. Een huwelijksdag die helemaal misgaat en het drama dat erop volgt maken nieuwsgierig naar een vervolg.
‘Jorka Lobi’ van Aiapra With is een duik in de geestenwereld.Hoofdpersoon Glenn wil door een geest op te roepen zichzelf verrijken. Hij eindigt met een vrouwelijke geest die hem ziet als haar bezit.Yorka tori op zijn best.
Incest, vertrapt vertrouwen maar een gelukkig einde is het plot van ‘Het leven kunnen overleven’ geschreven door Bipat Chandini. Het happy-end-effect wordt enigszins verzwakt door het moraliserende einde. ‘Geen Vrijheid zonder strijd is het laatste verhaal’ door Renate Galdey. Het gaat over een ambitieuze Bijlmermeid en haar gewelddadige relatie. Het levert haar zelfs een arrestatie op. Het eerste hoofdstuk van wat een mooi boek kan worden.
Dat Suriname bol staat van talent is duidelijk. Nu alleen nog de juiste stimulans en schrijvers die geloven dat ze internationaal kunnen doorbreken. Het geweldigste voorbeeld was natuurlijk Accord zelf.
[uit de Ware Tijd, 08/05/2013]