blog | werkgroep caraïbische letteren

Vergemakkelijkt stamboomonderzoek via Nationaal Archief

Er zijn nu nieuwe mogelijkheden voor stamboomonderzoek in Suriname als gevolg van de teruggave en digitalisering van de Surinaamse archieven in Nederland. Nationaal archivaris Rita Tjien Fooh-Hardjomohamad laat weten dat het ministerie van Binnenlandse Zaken, vertegenwoordigd door het Nationaal Archief Suriname, op 22 maart publiekelijk een diepgaande uiteenzetting zal houden over het in 2009 aangevangen ‘Project Teruggave Archieven Suriname (TAS)’.

 

Deze archieven zijn in Nederland bewaard. In april komen de laatste 550 meter geretourneerde archieven in Suriname aan. Eerder voegde het Nationaal Archief meer dan 5 miljoen documenten verspreid over 40 registers toe die bewaard worden, de Surinaamse geschiedenis, die via World Wide Web toegankelijk zijn. Er zal algemene informatie verstrekt worden over de waarde en het belang van de archieven als erfgoed van Suriname.

Wetenschapper Pieter Bol, verbonden aan de Stichting voor Surinaamse Genealogie en auteur van meerdere boeken, waaronder De familie Doelwijt, beschrijving van de voorouders en de plaats van oorsprong, zal specifiek puntsgewijs ingaan op de mogelijkheden die het erfgoed biedt bij stamboomonderzoek. Hij zal het publiek wegwijs maken door de berg aan informatie om te kunnen navigeren zonder te verdwalen.

Leer je verwantschap kennen

De nadruk zal worden gelegd op de stamboom, het verwantschap met elkaar komt aan de orde. ‘Wie is je vader? Wie is je moeder? Wie is je grootvader? Wie is je grootmoeder, je overgrootouders, je betovergrootouders, je stamouders? Er is een grote hoeveelheid aan gegevens te achterhalen in de archieven. Leer je verwantschap kennen, daar gaat het om. Het is reuze interessant en aanstekelijk, een hele wereld gaat voor je open’, wordt in het vooruitzicht gesteld.

[uit Dagblad Suriname, 19 maart 2017]

HD

1 comment to “Vergemakkelijkt stamboomonderzoek via Nationaal Archief”

  • Mijn waardering voor het werk.
    Vindt het best leuk en interssant dat er thans digitaal voldoende informatie zijn die afstammelingonderzoeken vergemakkelijkt en juicht toe dat veel genetwerkt wordt om belangrijke informatie met elkaar te delen en te bewaren voor het nageslacht vooral”.
    Bhawan. W.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter