blog | werkgroep caraïbische letteren

Verbreek de ketenen

Wie herkent dit schilderij?

door Joost Groeneboer

Keti Koti 1963

Soms vind je ineens een pareltje bij de kringloop, in dit geval een ‘zwart pareltje’. Voor een tientje kocht ik een schilderij van ene Guido v.d. K. uit 1963. Met daarop een geketende zwarte man, die wanhopig de ogen ten hemel gericht om eindelijk verlossing smeekt. Linksonder staat symbolisch het Vrijheidsbeeld afgebeeld. Met nogmaals het jaar ‘1963’.

Ter herdenking van de afschaffing van de slavernij honderd jaar eerder werd op 1 juli 1963 in Paramaribo op 1 juli 1963 een beeld van de Surinaamse beeldhouwer Jozef Klas onthuld. Maar in Nederland werd deze dag nog niet officieel gevierd. Van een gedeeld verleden nog geen sprake.
In Amsterdam liet de Surinaamse gemeenschap dat jaar wel voor het eerst goed van zich horen. Een foto uit Het Vrije Volk toont een lange stoet mensen door het centrum van de stad, met spandoeken waarop de kreet ‘Ketie Kotie fri moe de’ (verbroken ketenen, vrijheid moet er zijn).

Het Algemeen Handelsblad pakte op 29 juni groot uit met een artikel over de geschiedenis van Keti Koti en de afschaffing van de slavernij. Geschreven door de Surinaamse jurist en publicist Robert David Simons. Nog wel vanuit een wit perspectief. ‘Bij alle afschuw en veroordeling van wat in Suriname en elders is geschied, mogen we toch niet nalaten de dingen te bezien in het kader van de tijd. Slavernij is zo oud als de wereld. De beroemde bouwwerken in Egypte werden door slavenarbeid tot stand gebracht.’

Rest nog de naam van deze nog anonieme kunstenaar, die met zoveel passie Keti Koti heeft verbeeld.
Wie weet wie deze Guido v.d. K is,?

[Bericht van dutchtrashures.nl, 28 juni 2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter