blog | werkgroep caraïbische letteren

Verbod op plastic moet nu!

Plastic vormt een grote bedreiging voor mens en milieu. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, HI&T [van Suriname], heeft per 1 mei 2019, een importverbod voor styrofoam ingevoerd. Het importverbod geldt voor etensbakjes, borden, drinkbekers, vlees- en groententrays, en piepschuim dat vervaardigd is uit geëxpandeerde kunststof (styrofoam).

 

 

Sabaku bij Nieuw-Amsterdam. Foto © Michiel van Kempen

Een overgangsperiode van zes maanden is ingebouwd, zodat bedrijven hun voorraad kunnen opmaken. Echter is dit nog lang niet voldoende. Het gebruik van plastic vindt nog op grote schaal plaats in Suriname. In winkels worden de gekochte producten in een plastic tasje gedaan. Er is momenteel een kleine groep ondernemers die geen plastic meer gebruikt, maar papieren zakken. Petje af voor deze ondernemers, maar het gros gebruikt nog steeds heel veel plastic. Hoewel wij op de hoogte zijn van het effect van plastic, merken wij dat er nog gedraald wordt om een verbod in te voeren. Waarop wachten wij? Het verbod moet nu komen! Geen afbouw, maar gewoon verbieden. Elk product dat een direct gevaar vormt voor mens en milieu, zou verboden moeten worden. Geen smoesjes meer, wij willen daden zien. Het moet ergens beginnen. Er schort nog veel aan de bewustwording voor wat betreft het gebruik van plastic. Petflesjes worden nog steeds op straat gegooid, mensen gooien ze soms zelfs uit het raam van hun voertuig. Op leegstaande percelen wordt vuil, waaronder ook vaak veel petflesjes, gedumpt. Ook moet er gekeken worden naar alternatieven voor plastic flessen. Veel frisdrank, maar ook water, zit in een plastic fles. Misschien moet er een extra tax komen op producten die in een plastic fles zitten, of moet er naar een andere verpakking worden gezocht. Broodjeswinkels kunnen de broodjes verpakken in een papieren zakje.

Sommige eethuizen zijn gelukkig al overgestapt op milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal. Consumenten hoeven niet te wachten op de overheid, als iedereen zelf een boodschappentas zou meenemen, scheelt dat al een heleboel plastic afval.

[Uit De West, 10 augustus 2019]

on 15.08.2019 at 14:18
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter