blog | werkgroep caraïbische letteren

Veelzijdigheid in aanbod Schrijversvakschool Paramaribo

De Schrijversvakschool Paramaribo houdt op zaterdag 8 oktober een open dag, tijdens welke niet alleen haar nieuwe onderkomen zal worden geïntroduceerd, maar ook de mogelijkheden die de school biedt. “We zijn er trots op dat we in ons relatief korte bestaan al een plaats hebben ingenomen in de Surinaamse gemeenschap, als een gerespecteerd instituut dat een bijdrage levert aan de ontwikkeling van de schrijverskunst,” zegt directeur Ruth San A Jong (foto rechts). Ze zegt dat het die groei is trouwens, die de school deed besluiten van een eenkamerleslokaal in het CCS, te verhuizen naar twee grotere ruimten op het complex van de Kennedystichting aan de J.A. Pengelstraat.

De Schrijversvakschool Paramaribo werd opgericht in september 2008, om in een behoefte voor gedegen schrijfbegeleiding te voorzien. Directeur San A Jong is er vanaf het eerste uur bij. “We verzorgen schrijftrainingen in alle genres, creatief schrijven, fictie en non fictie,” zegt ze. Aankomende schrijvers zijn er ook terecht voor begeleiding van hun manuscripten. De school verzorgt ook op maat gesneden cursussen, zoals de cursussen Effectief Schrijven en Redactie die inmiddels al een zevental keren verzorgd zijn vanaf 2010. ”Er was duidelijk een behoefte en wij spelen daarop in,” zegt San A Jong. Ze benadrukt dat de aanpak van de Schrijversvakschool anders is dan normaal. ”Wij spreken het creatieve inzicht van onze cursisten aan, door veel praktische oefeningen en door onze cursisten zichzelf uit te dagen om niet gauw genoegen te nemen met wat uit hun pen voortvloeit. Schrijverstalent is er ten overvloede; wij richten ons op de verdere ontwikkeling ervan,” zegt de Directeur. “Het werkt; tussen onze cursisten zit er talent dat me iedere keer weer versteld doet staan, en trots dat onze school een rol speelt in hun ontwikkeling.”
Ze voegt eraan toe: “Schrijven is een edele kunstvorm. En we hebben
regelmatig hele edele momenten; zoals wanneer studenten doorstomen naar het volgende jaar. En zoals wanneer een student daags na een cursus zegt dat ze de stem van de docent nog hoort nagalmen in haar hoofd. Suriname heeft door dat onze schrijftrend zich door moet ontwikkelen en de Schrijversvakschool vervult graag haar rol in die ontwikkeling.”
San A Jong zegt dat ze de Open Dag zaterdag (van 10 tot 12 uur ‘s middags) zal aangrijpen om alle facetten van de school te belichten. Er zal een kort filmpje over het instituut vertoond worden en bezoekers zullen in de gelegenheid zijn de docenten die er les geven en studenten die er les volgen vragen te stellen. “We willen onze school zo goed mogelijk introduceren bij de gemeenschap en ook bij bedrijven die van onze diensten gebruik kunnen maken. We hebben meer ruimte en we gaan ook meer doen,” zegt de directeur.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter