blog | werkgroep caraïbische letteren

Veel kwaliteit weinig volk bij Boni Puwema Neti

door Donovan Mijnals

Paramaribo – Iwan Wijngaarde ziet er ietwat teleurgesteld uit; maar niet gebroken. De Puwema Neti die zaterdag in verband met de herdenkingsdag van de Surinaamse verzetsheld Boni werd gehouden, was veel minder druk dan de voorzitter van de organiserende Feydrasi Fu Afrikan Srananman had verwacht.

 

Iwan Wijngaarde

Iwan Wijngaarde is vastberaden de Boni Puema neti te blijven houdenl, ondanks de slechte opkomst bij deze editie Foto: Irvin Ngariman

“Ik weet niet zo goed waar dit aan gelegen heeft. Misschien dat de economische situatie in het land er iets mee te maken heeft, want vorig jaar was het wel druk”, analyseert hij. Wijngaarde geeft door deze ervaring de moed niet op. “We zijn het aan onze voorouders verplicht!” Aan de kwaliteit zal het niet gelegen hebben dat de activiteit in Prakwaki zaterdag slecht bezocht was. Al vanaf het begin laat de band Maya zich van zijn beste muzikale zijde zien.

Ceremoniemeester Paul Middelijn, die samen met Obed Kanape de Puwema Neti aan elkaar praat, vertelt dat de band onder leiding van Bongo Charlie gespecialiseerd is in het begeleiden van dichters en vertellers. Bij verschillende dichters voegde de muziek van Maya een nieuwe dimensie toe aan de woorden van de woordkunstenaars.

Het waren vooral Hansemuye Oheema Amba (Orsine Walden) en Kanape die met hun gedichten in het Sranan en Saamaka het publiek met een onzichtbaar touw dichter naar zich toe wisten te trekken. Terug naar een tijd voor en tijdens de slavernij waarin hun voorouders lieten zien hoe trots ze waren. “Voordat onze voorouders uit Afrika kwamen, leefden ze er als koningen”, verklaart Walden daarna.

“Ik kon niet alles verstaan, maar de manier waarop Obed zijn gedichten brengt, spreekt echt aan”, spreekt Segoerny Edenburg haar bewondering uit. De toeschouwer voegt eraan toe dat ze de ode aan Boni een goed initiatief vindt.

 

benoit1

Een gravure uit Voyage a Suriname, van P.J. Benoit.

Wijngaarde zegt dat hij met de dag beoogt te laten zien dat de goede gedachten van Boni nog altijd blijven voortleven. “Hij was niet etnisch. In de geschiedenis kun je terugvinden dat hij directeuren en militairen vaker niet doodde, maar wegstuurde nadat hij de plantage vernietigd had. Het ging hem om vrijheid en hij was tegen onrecht.”

De verzetsstrijder was vooral gevaarlijk voor de kolonisator, omdat hij bondgenootschappen met de andere groepen weggelopen slaven sloot.

[uit De Ware Tijd, 22 februari 2016]

1 comment to “Veel kwaliteit weinig volk bij Boni Puwema Neti”

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter