blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Veel diarree gevallen in Nickerie

De winnaar van de verkiezing van de onjuiste spatie van 2011 is de onjuiste spatie in de nieuwskop “Veel diarree gevallen in Nickerie”. De kop verscheen in juni 2011 op de Surinaamse nieuwssite van GFC Nieuws. Uit het artikel onder de kop blijkt dat er een groot aantal diarreegevallen geconstateerd is; er waren gewoon meer kinderen ziek dan normaal. Maar door de ene extra spatie in de kop leek er iets heel anders aan de hand. Nieuws met een luchtje eraan…

“Veel diarree gevallen in Nickerie” – wat was er nou precies gevallen in Nickerie!? We hadden nog gewaarschuwd: soms moet je een nieuwskop niet al te letterlijk nemen, en zeker niet proberen het te visualiseren. Maar voor veel stemmers kwam die waarschuwing te laat. Of ze waren gewoon té visueel ingesteld. “Helaas, toch een beelddenker..”, verzuchtte Barbra. Marcel vatte het mooi samen: “Hoe een onjuiste spatie tot een enorme smeerbende in Nickerie kan leiden. Geniaal”. Dat de spatiefout op een nieuwssite stond, was een extra reden om op dit voorbeeld te stemmen. Journalisten moeten immers altijd correct Nederlands gebruiken, ook als ze in Suriname zitten.

Uit de reacties bleek dat dit voorbeeld de fantasie aardig op hol deed slaan. Een stemmer hield zijn neus dicht: “De lucht zal wel niet te harden zijn geweest”. Caroline relativeerde: “Als het weer eens hondenweer is denk ik bij mezelf: ach, gelukkig valt er tenminste geen diarree!”. Ger zag ook een voordeel: “Ze mogen blij zijn met de vruchtbare grond die ze nu in Nickerie hebben”. Trudie dacht vooral aan kerst: “Geen witte kerst, maar een bruine!” En Frank refereerde aan een andere spatiefout die afgelopen jaar voorbij is gekomen: “Hopelijk had iedereen een ‘Pepernoten Plu’ bij zich toen de diarree viel..” Jeroen leverde ons een professionele samenvatting voor het juryrapport: “Zowel in stilistisch, komisch als leesbaar opzicht de mooiste foutieve spatie!”

[lees hier de verdere uitslag op SOS]

on 02.01.2012 at 12:21
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter