blog | werkgroep caraïbische letteren

Van verhaal tot script

Paramaribo – “Soms denkt men dat schrijven heel moeilijk is en dat je dat alleen kan na een lange studie, maar je kunt gewoon beginnen. Iedereen schrijft wel eens een gedachte op, heeft een idee, een creatieve expressie die men neerpent”, geeft Renate Galdij, regisseur en theaterdocent aan. Eind vorig jaar gaf zij in drie bijeenkomsten les in het schrijven van een verhaal om dat te herleiden naar een script voor een toneelstuk.

Verhaal voor script

Galdij kwam op het idee nadat zij zelf een workshop ‘schrijven’ had gevolgd bij de Clark Accord Foundation. “Ik dacht dit kunnen we verder uitdiepen en zo kwam ik op het idee voor de training ‘van verhaal schrijven naar een script'”. Als deel van het curriculum in de theaterschool leert men ook verhalen te schrijven voor een script. Dat doe je vanuit een idee dat je al hebt of je start gewoon met improvisatie. De bedoeling is ook om mensen te inspireren. “Kinderen lezen vaak te weinig. Misschien zullen ze geïnspireerd raken om verhalen te lezen die door jongeren zelf zijn geschreven”, stelt Galdij.

Eigen belevingswereld

Er werd  gewerkt vanuit een verhaallijn. “Je kan natuurlijk iedereen een verhaal laten bedenken, maar dan moet je naar alle vijf verhalen kijken. Het is beter om te werken aan een centraal verhaal en dat uit te werken in allerlei facetten. Ik zal een bekend fenomeen aanhalen zoals een auto-ongeluk, en dan moeten de deelnemers elk vanuit hun eigen belevingswereld een bijdrage leveren aan het verhaal. Dan wordt hen de technieken bijgebracht hoe dat verhaal tot een script uit te werken.” Mavis Accord probeerde als gastdocent vanuit empowermentteksten  de groep te inspireren.

“In ieder geval is dit zeker iets dat we vaker gaan doen vooral om jongeren te bereiken, als het nou acteurs zijn of schrijvers”, besluit Galdij.

De lessen werden verzorgd in het gebouw van NAKS aan de Thompsonstraat.

[naar de Ware Tijd, 10/11/2012 ]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter