blog | werkgroep caraïbische letteren

Van slavin naar omstreden slavenhoudster

Actrice Yootha Wong-Loi-Sing, die we kennen van de film Hoe duur was de suiker en momenteel schittert in Linda Mode, staat vandaag voor het eerst op de planken in het stuk Elisabeth Samson versus de Nederlandse Staat. Ze speelt hierin de hoofdrol van de zwarte Elisabeth Samson, de dochter van een vrijgemaakte slavin, die zich in de achttiende eeuw zelf ontwikkelde tot een omstreden slavenhoudster en een van de rijkste handelaren uit die tijd.
Verlangen naar blanke elite
Elisabeth had een enorm verlangen om te worden toegelaten tot de blanke elite in koloniaal Suriname. Dit bereikte een hoogtepunt toen ze een proces aanspande tegen de Nederlandse Staat, om zo toestemming te verkrijgen voor een huwelijk met een blanke man.
Zwarte vrouw succesvol in wereld gedomineerd door mannen
Schrijfster van het stuk Karin Amatmoekrim, bekend van de boeken Het gym en De man van veel, is gefascineerd door de gespannen relatie tussen identiteit en de vrijheid die we zoeken om onze eigen keuzes te maken. “Het is heel bijzonder dat een vrouw in de achttiende eeuw zo succesvol kon zijn in een wereld die door mannen werd gedomineerd, vooral een zwarte vrouw. Dat Elisabeth nooit gebruikt werd als boegbeeld voor de zwarte emancipatie heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat ze slaven hield,” aldus Amatmoekrim.
 
Première
Vanmiddag is de voorpremière van het toneelstuk te zien in het Bijlmer Parktheater in Amsterdam en aanstaande vrijdag gaat het stuk officieel in première in Stadsschouwburg Amsterdam..
[van Lindanieuws.nl, zondag 9 maart 2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter