blog | werkgroep caraïbische letteren

Van oorlogsdagboek Miep Diesel tot ooggetuigen koloniaal verleden

Op 27 maart vond in een uitverkocht Casa Casla in Almere een avond van Stichting Miep Diesel plaats over ego-documenten ten tijde van het slavernijverleden. Na een welkomstwoord van voorzitter Hilde van Garderen ging boekhistoricus Garrelt Verhoeven (ook bestuurslid van de stichting) in gesprek met historicus Karwan Fatah-Black over zijn boek Ooggetuigen van de Nederlandse Slavernij. Brieven en dagboeken van zowel tot slaaf gemaakten als slavenhouders en talrijke andere historische documenten in dit boek bieden een ander perspectief op het Nederlandse slavernijverleden.

Hierna volgde een presentatie door Surinamekenner en verzamelaar Carl Haarnack over het boek Reis naar Suriname: een nieuwe editie op groot formaat van het beeldbepalende boek van Benoit uit 1839. Haarnack, grondlegger van de Buku Bibliotheca Surinamica, heeft deze nieuwe versie samengesteld samen met Garrelt Verhoeven. De getekende platen in het boek zijn wonderschoon en laten een goed beeld uit die tijd zien. Het boek was overigens ook te koop die avond.

Na een korte pauze waarin de aanwezigen diverse Surinaamse hapjes gemaakt door Judith Cyrus  aangeboden kregen werd de avond afgesloten met een geanimeerd gesprek tussen Garrelt Verhoeven en Michiel van Kempen. De Almeerse Van Kempen nam de gasten mee langs diverse Surinaamse en Caribische literaire pareltjes. Zijn aanstekelijke manier van vertellen, zorgde ervoor dat de gasten aan zijn lippen hingen.

Een goede keuze van de Stichting Miep Diesel om dit eerste programma van 2024 te wijden aan ego-documenten ten tijde van het slavernijverleden. Na afloop bleven diverse aanwezigen napraten over alles wat zij gehoord hadden en velen gingen naar huis met een aangeschaft exemplaar van het prachtige boek Reis naar Suriname, het oorlogsdagboek van Miep Diesel Bakvis in oorlogstijd en/of het kookboek van Judith Cyrus. Gelet op alle enthousiaste reacties is een dergelijke avond zeker voor herhaling vatbaar!

[Isabelle Best was wegens ziekte afwezig.]

https://www.miepdiesel.nl/nieuws/terugblik-ooggetuigen-van-een-koloniaal-verleden

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter