blog | werkgroep caraïbische letteren

Van Kempen over Helman

Michiel van Kempen is maandagmiddag te gast voor het radiogesprek dat de Openbare Bibliotheek Amsterdam uitzendt. Hij wordt geïnterviewd door Peter de Rijk over zijn pasverschenen Helman-biografie. Het gesprek is te beluisteren via AmsterdamFM.

 

Michiel van Kempen (4)

Michiel van Kempen. Foto © Aafke Huizinga

Albert Helman, pseudoniem van Lou Lichtveld (1903-1996), leefde een intens leven op verschillende continenten. Hij was de eerste belangrijke Nederlandstalige schrijver uit De West, schreef klassiekers als Zuid-Zuid-West en De stille plantage, maar ook poëzie, theater, essays, biografieën, journalistiek werk, en historische werken. Hij verdiepte zich in de theologie, filosofie en wiskunde en kreeg een eredoctoraat in de taalkunde. Hij was bevriend met Marsman en Slauerhoff en de groten der aarde kruisten zijn levenspad: Béla Bártok en Joris Ivens, George Orwell en Pablo Casals, Frida Kahlo en Yehudi Menuhin.
Onlangs verscheen van hem een 863 pagina’s dikke biografie: Rusteloos en overal (uitgeverij In de Knipscheer). Het lange levensverhaal, de 130 boeken die Helman schreef, de talloze vrienden en vijanden, zijn tienduizenden brieven moesten op een of andere manier in die biografie hun plaats krijgen. Michiel van Kempen werkte tien jaar aan het boek en vertelt hoe hij dat deed, welke valkuilen hem wachtten en hij trekt een aantal bijzondere lijnen uit het levensverhaal van Albert Helman. Waarom hij zo belangrijk is geweest als minister van Onderwijs in Suriname, maar ook waarom Paramaribo in chaos verkeerde aan het eind van zijn ministerstijd. Hoe het kwam dat hij namens Nederland de Verenigde Naties toesprak en… waarover!! En waarom de Nederlandse premier Wim Kok hem nog op 90-jarige leeftijd het Catshuis uit zette.

Michiel van Kempen (1957) is bijzonder hoogleraar West-Indische Letteren aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is de auteur van romans, verhalenbundels en essays. Onder zijn redactie verscheen een groot aantal bloemlezingen over de Surinaamse en Antilliaanse poëzie, o.m. de Spiegel van de Surinaamse poëzie (1995) en Mama Sranan; tweehonderd jaar proza van Suriname (1999). In 2003 verscheen zijn meerdelige Geschiedenis van de Surinaamse literatuur (2003). Zijn laatste uitgaven zijn de roman Vluchtwegen (2006), het foto boek Cityscapes + birdmen (2010) en de bundel Shifting the Compass; Pluricontinental Connections in Dutch Colonial and Postcolonial Literature (Cambridge 2013).

Interviewer is Peter de Rijk, dichter, essayist, literatuurredacteur.

 

Locatie: OBA, Oosterdokskade, Amsterdam, 4de etage

Datum en tijd: maandag 24 oktober 2016, 16.00-17.00 uur

 

oba_logo_kort_hor_wit-op-rood_rgb

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter