blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Van jazz tot reggae op North Sea Festival Curaçao

door Donovan Mijnals

WILLEMSTAD – De achtste editie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJ) zit erop. En hoewel het grootste deel van het programma uit andere muziekgenres bestond, zijn ook de echte jazzliefhebbers aan hun trekken gekomen. Echter, voor degenen die naast jazz andere stijlen na aan het hart hebben liggen, was de keus wat moeilijker.

 

De wereldberoemde Christina Aguilerra wist het publiek zeer te bekoren tijdens CNSJ 2018. Foto: collectie Donovan Mijnals

Zo stond op de eerste betaalde dag van het muziekevenement, saxofonist Kamasi Washington op hetzelfde tijdstip ingepland als de legendarische Patti LaBelle. En later op de dag stond de band Spyro-Gyra eveneens op hetzelfde tijdstip op de planken als Damian ‘Jr Gong’ Marley. Het gevaar dat dan bestaat, is dat de plekken waar de ‘jazzisten’ spelen op een bepaald moment leeglopen. Immers, de realiteit is dat de grootste groep festivalgangers voor andersoortige genres dan jazz komt. Het is dan jammer dat toppers als Washington en Spyro-Gyra plots de helft van hun publiek kwijt zijn, terwijl hun optreden nog niet is afgerond.

Washington is een geweldige saxofonist en producer, die met grootheden als Herbie Hancock, Chaka Khan, Lauren Hill en Raphael Saadiq heeft gemusiceerd. Ook met de nu ontzettend populaire Kendrick Lamar heeft hij in 2015 samengewerkt op diens album To Pimp a Butterfly. Op de laatste dag is het dilemma niet veranderd. Ceelo Green en het Michel Camilo Trio staan op hetzelfde moment op het podium. Toch, of festivalgangers nu kiezen voor het één of het ander, van één ding zijn ze verzekerd: ze krijgen ontzettend goede kwaliteit voorgeschoteld. Overigens, ook dit jaar zijn de latin lovers niet vergeten. Op de eerste betaalde dag sluit Daddy Yankee de reeks concerten af en kunnen vooral de jongeren hun geluk niet op.

Er lopen normaliter al veel Spaanssprekende mensen op het eiland rond, maar nu leek het alsof ze allemaal tegelijkertijd naar het evenement waren getogen. Een Dominicaanse vertelt dat de Puertoricaanse artiest haar favoriet is. Ze laat er trouwens geen twijfel over bestaan: ze lijkt de teksten van al zijn liedjes uit het hoofd te kennen. “Dit is de eerste keer dat hij hiernaartoe is gekomen en ik zou deze kans echt niet aan me voorbij laten gaan”, laat ze zich ontvallen. Overigens, het Sir Duke-podium was op die avond de spannendste plek. Vóór Daddy Yankee stond daar namelijk de zoon van Bob Marley, die zo zoetjes aan ook een flinke reputatie heeft opgebouwd. Damian gaf een show die van begin tot eind vol energie was.

Toch is het echte vuurwerk, met Grace Jones, KC and the Sunshine Band, Ceelo Green en Christina Aguilera voor de laatste dag van het festival gereserveerd. Daarnaast komen met de show van Carlos Vives ook de latin lovers weer aan hun trekken. Twee van die artiesten vallen extra op. Grace Jones is zeventig en Burt Bacharach negentig, maar dat zou je niet kunnen concluderen uit hun optredens. Jones beweegt nog steeds alsof ze de twintig nog maar net gepasseerd is. Tijdens haar show presenteerde ze haar iconische lied Slave to the Rhythm met een hoepel om haar middel. “Ik kan niet eens hoepelen en zij staat daar minutenlang te hoepelen en te zingen tegelijk”, merkt een toeschouwer op.

Celia Stage

Bacharach kan nauwelijks rechtop lopen. Toch gedraagt ook hij zich als een jongeling. De sportieve grijze gympen waarin hij gestoken is, versterken dat beeld. Hij speelde op het knusse Celia-podium waar de dag tevoren ook LaBelle had opgetreden. Het Celia-podium bevindt zich in de kleinste zaal van CNSJ, maar het staat er tegelijkertijd om bekend dat daar alleen de echte legendes staan. Het publiek in die zaal is ook anders; het bestaat vaker uit muziekkenners en echte jazzliefhebbers. Vaak komen ook de artiesten die op andere podia staan daar even een kijkje nemen.

Wanneer de laatste twee artiesten van het CNSJ 2018 hun show verzorgen tonen ze waarom juist zij het festival afsluiten. Ceelo Green trapt af met een up-tempo-nummer en zingt daarna een aantal covers van andere artiesten. “Ik hou ervan om respect te tonen voor de mensen die mij inspireren. Ze geven me immers de kracht die nodig is om door te gaan”, verklaart hij. Daarnaast greep hij vaker terug naar zijn roots. Green is namelijk als rapper begonnen in de groep Goodie Mobb.

Aguilera die het laatste optreden van de avond geeft, laat er ook geen gras over groeien. Samen met haar dansers en achtergrondvocalisten geeft ze een topshow waarbij hits als Lady Marmelade en Say Something niet ontbreken. Toch is niet iedereen helemaal tevreden over de volgorde: “Wat mij betreft had Ceelo moeten afsluiten”, zeggen enkele aanwezigen.

[uit de Ware Tijd, 03/09/2018]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter