blog | werkgroep caraïbische letteren

Van een wit naar een zwart perspectief

Niet alleen in de samenleving groeit de aandacht voor slavernij. Ook het historisch onderzoek naar het Nederlandse slavernijverleden leeft op, leert een rondgang langs onderzoekers. ‘De slavernij is veel gevarieerder dan we denken.’

door Rutger van der Hoeven

Adriaen Hanneman, Postuum portret van Maria I Stuart (1631- 1660) met een dienstbode, c. 1664 / Mauritshuis

Het Nederlandse koloniale verleden is in de standaardvertelling een poldervariant op The Good, the Bad and the Ugly. Tegenover het mooie verhaal van gedurfde zeereizen naar de Oost, voor exotische specerijen die van Amsterdam de mooiste stad van de wereld maakten, staat het lelijke verhaal van de West-Indische Compagnie, die maar niet van d e deugdzame VOC wilde leren. Het einde, de ‘Politionele Acties’, dat was bij nader inzien niet zo fraai.

Hoe ver dat verhaal naast de historische werkelijkheid zit, wordt steeds duidelijker nu het onderzoek naar slavernij in het Indische Oceaan-gebied in een stroomversnelling is geraakt. De Nederlandse rol daarin is niet mals, van slavernij in Indonesië tot een spilfunctie in de slavenhandel tussen India, Zuid-Afrika en andere landen – een handel die in omvang vergelijkbaar was met die over de Atlantische Oceaan.

Lees hier verder op in de Groene Amsterdammer, 25 oktober 2017.

 

Lees hier over een najaarsreeks colleges over de onbekende kanten van de slavernij; start in november.

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter