blog | werkgroep caraïbische letteren

Van Dis bij DWDD: Nederland was vroeger ‘de wreedste natie ter wereld’

De Wereld Draait Door leverde op Bevrijdingsdag een Europaspecial af waarin onder andere Geert Mak en Adriaan van Dis uitleg geven over de staat van onze wereld en hoe we daar terecht zijn gekomen. Adriaan van Dis vertelde dat we in de voorbije eeuwen een slechte naam hebben opgebouwd in de rest van de wereld (zie onderstaand fragment).

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis bij DWDD

De welvaart die we in de 19e eeuw en eerder vergaarden werd geroofd bij andere volkeren, dat ging gepaard met vaak zeer bloedige onderdrukking. Hij citeert uit het nieuw verschenen boek Roofstaat van Ewald Vanvugt dat als ondertitel draagt ‘wat iedere Nederlander moet weten’. Van Dis benadrukt dat de huidige generaties zich niet schuldig hoeven te voelen maar dat ze wel moeten weten wat onze voorouders gedaan hebben. Hij laat wat beelden zien die toen hoe tot op den dag van vandaag historische figuren kritiekloos worden vereerd, terwijl ze enorme misdaden hebben begaan. In de 17e eeuw werd Nederland niet voor niets “de wreedste natie ter wereld” genoemd.

Ook Peter Knoope is te gast, hij is oud-directeur van het Internationaal Centrum voor Contraterrorisme en senior visiting fellow bij Clingendael.

 

Klik hier om het fragment te zien

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter