blog | werkgroep caraïbische letteren

Van Bommel schrijft Surinamers in de polder

door Eric Mahabier

Den Haag – Tweede Kamerlid Harry van Bommel (Socialistische Partij) heeft op 8 december 2015 het boek Surinamers in de polder uitgebracht. Hierin vertellen vijftien Surinamers over hun komst naar Nederland. Het is een bundel portretten van de Surinaamse Nederlanders Prem Radhakishun, Jetty Mathurin, Edgar Burgos, Noraly Beyer, Frank Creton, Sylvana Simons, Guilly Koster, Tanja Jadnanansing, Humberto Tan, Barryl Biekman, Romeo Hoost, Nenita La Rose, Roy Ho Ten Soeng, Donita Singodikromo en Mahin Jankie.

Surinamers in de polder

 

In die portretten staan de komst naar Nederland en de integratie in het land centraal. Ook de tijd die men in Suriname heeft doorgebracht voor het vertrek naar Nederland krijgt veel aandacht, zegt van Bommel.

“De mooie zaken zoals het persoonlijke succes maar ook de discriminatie die men ondervond in Nederland worden uitgebreid besproken”. Dit alles tegen de achtergrond van drie eeuwen kolonialisme en 40 jaar onafhankelijkheid van Suriname.

8 december is tevens de datum van de herdenking van de Decembermoorden en in het boek is ook veel aandacht voor dat onderwerp. Voor sommigen was het ook de reden om naar Nederland te vluchten.

Van Bommel zegt dit jaar ook bij de herdenking in Amsterdam te spreken. Na de verschijning van dit boek zal van Bommel in januari discussiebijeenkomsten organiseren in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Almere. In februari is hij in Suriname voor onder meer een discussie bijeenkomst over dit boek.

[bewerkt naar de Ware Tijd, 30/11/2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter