blog | werkgroep caraïbische letteren

Valika Smeulders benoemd tot hoofd geschiedenis Rijksmuseum

Dr. Valika Smeulders start per 1 juli als hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum. Zij is sinds 2017 conservator geschiedenis bij het Rijksmuseum en maakt samen met een team van conservatoren de tentoonstelling Slavernij. Valika Smeulders volgt Martine Gosselink op, die nu directeur is van het Mauritshuis.

Valika Smeulders. Foto © Andy Kleinmoedig

Valika Smeulders: Ik ben geboeid door hoe landen met hun geschiedenis omgaan, wat zij daarvan in musea laten zien, welke verhalen wel en niet worden verteld, en waarom. Het gaat mij om de maatschappelijke relevantie van geschiedenis zoals vervat is in het Ghanese woord sankofa: kennis over het verleden helpt ons navigeren richting de toekomst.

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: Met Valika’s wetenschappelijke achtergrond en haar kennis van museale presentaties, kijk ik er naar uit om samen met haar en het team betekenis te geven aan de rol van het Rijksmuseum als nationaal museum van kunst en geschiedenis.

Naast haar werk voor het Rijksmuseum is Valika Smeulders (1969) verbonden als postdoc onderzoeker aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) en eigenaar van Pasado Presente. Zij is lid van de Commissie Koloniale Collecties, het UNESCO Memory of the World Comité, de Werkgroep Caribische Letteren en het Comité Koninkrijksrelaties. In 2019 hield zij de zesde Rudolf van Lier-lezing aan de Universiteit Leiden en ontving ze de Black Achievement Award in de categorie Onderwijs en Wetenschap.

De Werkgroep Caraïbische Letteren feliciteert Valika Smeulders met haar benoeming. Veel succes!

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter