blog | werkgroep caraïbische letteren

Vaderdag boekenfair voor het goede doel

door Rosita Leeflang

Paramaribo – Zoveel mogelijk boeken verzamelen. En vooral boeken voor kinderen. Dat is het streven van Captain Jonathan Sussman en staff sergeant Christopher Frazier. Zij zijn nu al een paar weken in Suriname als onderdeel van de New Horizons Task Force en hebben het plan opgevat om een gezellige dag te organiseren. Op zondag 19 juni is er op de Pier van hotel Torarica een volleybaltoernooi, waarbij verschillende teams het tegen elkaar zullen opnemen. “Ook wij zullen meespelen”, zegt Sussman lachend. “En wij zullen de Surinaamse teams een lesje leren.”

Daarnaast wordt iedere bezoeker gevraagd tenminste één kinderboek mee te nemen. “Wij weten dat mensen boeken thuis hebben die zij niet meer gebruiken of die hun kinderen niet meer lezen. Wij waren verrast te horen dat 89 procent van de Surinaamse bevolking kan lezen en schrijven. Dat is zelfs hoger dan bij ons. Maar toch lezen mensen niet, omdat ze de boeken niet hebben en geen toegang hebben tot het internet. En dus gaan wij alle boeken die de mensen brengen, doneren aan kinderen van de lagere school”, is de uitleg van Frazier. De taskforce is onder andere bezig een speeltuin te bouwen in Nieuw Amsterdam. Bij de oplevering daarvan, nog voor eind deze maand, zullen de boeken worden geschonken aan de kinderen.

Dit is één van de eerste activiteiten van Sussman en Frazier, die zijn aangesteld als de community outreach specialists. Ze hebben dan ook al aardig wat samenwerkingen kunnen bewerkstelligen, zoals met de Rotary Club Paramaribo Central en de Boy Scouts. Voor dit project is een samenwerking aangegaan met Torarica. Umberto Monsch, Food & Beverage Manager van Torarica, zegt aan de Ware Tijd dat het hotel haast nooit iets doet voor de vaders. Dus wordt voor die dag de barbecue wederom aangestoken voor de hamburgers, hotdogs en worstjes. Een dj zal het geheel gedurende de dag opvrolijken, terwijl The Crew het vanaf vijf uur overneemt tot acht uur ’s avonds. “Ook wij zullen een deel van de opbrengsten doneren voor het goede doel”, zegt Monsch. De toegang is gratis en voor de kinderen worden er attracties opgezet.

“Het gaat bij ons om het bouwen aan een blijvende relatie tussen Suriname en de Verenigde Staten. Een relatie die niet mag ophouden te bestaan wanneer de taskforce weer is vertrokken”, besluit Frazier die hoopt dat zo veel mogelijk mensen dit goede doel zullen steunen. “Het wordt fantastisch, met veel boeken en gelukkige mensen.” Het geheel begint al om elf uur ’s morgens.

[uit de Ware Tijd, 13/06/2011 ]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter