blog | werkgroep caraïbische letteren

Utrecht krijgt slavernijmonument: ‘Ik ben zo blij, tranen in mijn ogen’

door Hester Ramakar

UTRECHT – “Drie jaar geleden had ik een droom en soms, heel soms, komen dromen uit.” Dat schreef Leroy Lucas, medeorganisator van de Black Lives Matter-demonstraties, vanochtend op zijn Facebookpagina toen bekend werd dat Utrecht een slavernijmonument krijgt. Dat idee werd vanochtend door een ruime meerderheid van gemeenteraad omarmd. “Dit is groots!”

Het Amsterdamse slavernijmonument. Foto © Michiel van Kempen

Lucas zat vanmorgen vanachter zijn computer live mee te kijken met de gemeenteraadsvergadering. Toen het monument aan bod kwam en hij hoorde dat een meerderheid een monument wel zag zitten, kreeg hij tranen in zijn ogen. “Ik was zo blij, ik kon het niet geloven. Het was een moment waar ik lang naar uit heb gekeken.”

Demonstratie in Utrecht
Ruim een maand geleden verzamelden zich op het Jaarbeursplein in Utrecht zo’n 3500 mensen om te demonstreren tegen racisme in Nederland. Lucas stond die avond achter de microfoon op de trappen van het station. “We zeiden toen, op de trappen voor het stadskantoor: we willen verandering zien”, vertelt hij. “Dan moet je als gemeente wat en ik denk dat ze het goed heeft opgepakt. Dat mag ook wel eens gezegd worden. Utrecht erkent niet alleen het leed van het verleden maar ook ons bestaan in het hier en nu, onze dromen en onze wensen. En dus ook onze gezamenlijke toekomst. Dit monument is voor iedereen.”

“Dit is een hartstikke goede stap”, vervolgt Lucas. “Het laat zien dat we onderdeel zijn van het weefsel van Utrecht. Het is belangrijk dat de gemeente weet: wij zien jou, en jullie zien ons. Ik ben blij dat het monument er komt maar ook dat het uitgebreid gevierd gaat worden. Dat geeft mij aan dat de gemeente bereid is mijn hand te grijpen en te zeggen: kom, we gaan. Daar ben ik blij mee.” De eerste stap is gezet, de moeilijkste stap volgens Lucas. “En dan komen stap twee en drie wel, daar ben ik van overtuigd.”

Het monument wordt op 1 juli 2023 onthuld tijdens de viering van Keti Koti. Dat is de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij. Hoe het monument eruit komt te zien, is nog niet bekend.

[overgenomen van de site van RTV Utrecht, 9 juli 2020]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter