blog | werkgroep caraïbische letteren

Urwin C. Vyent presenteert boek Gekocht & Betaald

Urwin C. Vyent presenteert zijn boek Gekocht & Betaald (Wi Bay, Wi Pay) in Suriname en Nederland. Op basis van mondelinge overleveringen én archiefstukken schreef Vyent een historische roman over de aankoop van de plantage Onverwagt in het district Para in Suriname en de ontwikkeling van een tot op heden belangrijke plantage gemeenschap.

vyent-gekocht-en-betaald

“Famirman alontu! Vanaf nu is deze plantage van ons. Wij zijn nu de eigenaren van deze plantage waar onze voorouders met zweet en tranen hebben gewerkt en geleefd. Deze plantage hebben wij gekocht en betaald. Vandaag, woensdag 18 mei 1881, mogen wij nimmer vergeten. God, de almachtige, de Schepper van hemel en aarde, is onze leidsman,” zo luidt een passage uit het boek.

Bij toeval ontdekten voormalige slaven dat de plantage waar zij eeuwenlang hebben gewerkt en geleefd op de veiling te koop werd aangeboden. In Gekocht & Betaald (Wi Bay, Wi Pay) leest u over de familieruzies rond het bijeenbrengen van de koopsom, over de gemaakte sweri (spirituele eed) en over het leven op de plantage nadat zij daarvan eigenaren waren geworden. Ook het verzet van de voormalige slaven op deze plantage tegen de koloniale overheid, wat leidde tot het ontslag van gouverneur De Savornin Lohman, wordt in dit boek levendig verteld.

Wat heeft een zwarte kat te maken met de koop van de plantage, een gekookt ei met een stuitbevalling, en een uil met de dood? In Gekocht & betaald worden deze zaken op een levendige manier verteld.

 

Surdin schrijft:

Dit boek vertelt het spannende en onthullende verhaal over het ontstaan van de plantage Onverwacht nadat de voormalige slaven deze gekocht hadden. Het boek is uniek in zijn soort. Er zijn immers slechts weinigen als Urwin Vyent die de moeite genomen hebben om met grote overgave en precisie een bijdrage te leveren aan een stuk Surinaamse geschiedschrijving vanuit een niet-westers perspectief. Gezien het belang van deze vorm van geschiedschrijving spreekt Surdin de hoop uit dat velen het voorbeeld van Urwin Vyent zullen volgen en daardoor ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Suriname. Kennis van de geschiedenis levert uiteindelijk een belangrijke bijdrage aan het gevoel van nationale trots en identiteitsontwikkeling.

 

urwin-vyent

Urwin Vyent

De Stichting Suriname Diaspora Instituut Nederland (Surdin) houdt zowel in Suriname als in Nederland een aantal boekpresentaties en signeersessies in aanwezigheid van de schrijver.

Presentaties:
Zondag 6 november 2016 Plantage Onverwagt in Suriname. 16.00 – 18.00 uur
Zaterdag 12 november 2016 District Para: Multi-Functionele Zaal Commissariaat Para 11.00 – 13.00 uur.
Zaterdag 26 november 2016 Amsterdam Zuidoost: Openbaar bibliotheek Reigersbos 13.00 – 17.00 uur
Zondag 4 december 2016 Rotterdam: Het Kasteeltje – Spaanseweg 8 16.00 – 20.00 uur
Zondag 11 december 2016 Almere: Haagbeukweg 42 15.00 – 18.00 uur
Zaterdag 17 december 2016 Utrecht: Telingstraat 13 19.00 – 21.00 uur

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter