blog | werkgroep caraïbische letteren

Un dia nobo – Wan nyun dey – In nije dei

Muziektheater over ons slavernijverleden

In 2023 is het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij in de voormalige koloniën afschafte. Om die reden maakt Pier21, in coproductie met Untold, Volksoperahuis en De Harmonie, de muzikale voorstelling Un dia nobo – Wan nyun dey – In nije dei. Op 16 juni gaat deze voorstelling in première in de tuin van het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden, maar hij is vanaf 6 juni al te bekijken!

Beveiligers Es (Yuli Minguel) en Wietske (Hiske Oosterwijk) zijn belast met de beveiliging van een oud schilderij waarop een zwarte bediende staat afgebeeld. Het koloniale schilderij veroorzaakt spanning tussen de twee dames en Es besluit tot actie over te gaan, maar tegen welke prijs? Wanneer het schilderij tot leven komt worden Es en Wietske, onder leiding van de zwarte bediende en met zang en dans van Untold, langs de slavernijgeschiedenis van Curaçao, Suriname, Afrika en Fryslân geleid. Wat ontdekken ze in het verleden en wat nemen ze mee terug naar het heden?

Un dia nobo – Wan nyun dey – In nije dei is een co-productie van Pier21, Untold, Volksoperahuis en Stadsschouwburg De Harmonie.

Stadswandeling en diner

Wil je er een dagje of avondje uit van maken? Boek dan het dinerarrangement tegelijkertijd met je tickets voor de voorstelling! Afhankelijk van de dagen en tijden van de voorstelling, kan jij voor of na Un dia nobo – Wan nyun dey – In nije dei genieten van een diner bij Bar Bistro DuCo in Leeuwarden. Onderdeel van Stadhouderlijk Hof.

Naast de voorstelling op locatie organiseert ‘A Guide to Leeuwarden’ een speciale stadswandeling over het koloniale verleden van Leeuwarden. Tijdens de wandeling loop je samen met een gids langs plekken in het centrum van Leeuwarden. Op deze historische locaties zijn de sporen van het slavernijverleden nog altijd tastbaar en zichtbaar. Dit zie je terug in bijvoorbeeld gebouwen en kunst verspreid over de gehele route. Zo staan we extra stil bij het feit dat 150 jaar eigenlijk een hele korte periode is en de doorwerking van slavernij in de hedendaagse samenleving.

De wandeling start bij het Stadhouderlijk Hof en eindigt bij het Keramiekmuseum Princessehof. De tijden van de tour sluiten aan op de voorstelling en zijn daardoor goed met elkaar te combineren.

Kaarten

Klik: Un dia nobo – Wan nyun dey – In nije dei kaarten

Te reserveren op: 15, 16, 17, 18, 22, 23, 24, 29, 30 juni en 2 juli.

Credits

Tekst: Guus Pengel
Regie: Kees Scholten
Spel en zang: Yuli Minguel en Hiske Oosterwijk
Muzikale leiding: Michael Wanga
Muzikanten: Tapha Amar en Yuchi Cordoba
Choreografie: Desta Deekman
Dans: Daniël Nicoletti, Daniëlla Myambanu, Deventé Albitrouw
Vormgeving: Mirjam Grote Gansey
Artwork campagnebeeld: Bernard Roorda

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter