blog | werkgroep caraïbische letteren

Ultiem offer George Maduro voorbeeldig

Over Jan Kragt, schrijver van de strip

Van opleiding is Jan Kragt docent aardrijkskunde en geschiedenis. Hij vindt vooral het normbesef van George Maduro een voorbeeldige karaktertrek. Leerlingen loyaliteit aan de medemens, die specifieke zedelijkheid te laten ervaren, doet zijn lerarenhart sneller kloppen. Een onderwijsdoel dat ondergetekende goed herkent.

door Jeroen Heuvel

Het bloed van Kragt bleek te kruipen naar educatie van grotere groepen ‘leerlingen’ dan één klas of één middelbare school. Hij werd al vlug, als vrijwilliger, directeur van de VVV in Oldebroek. Daarna heeft hij gesolliciteerd naar een dergelijke baan in de gemeente Tiel. Toen hij daar werd aangenomen, heeft hij ontslag genomen van school, maar geen afscheid van geschiedenisles. De VVV in Tiel was een eenmanszaak, na er ruim twaalf jaar directeur te zijn geweest, werkten er 28 medewerksters. Langzaam maar zeker werd de naam van zijn beroep duidelijk: city marketeer. Jan Kragt bedenkt campagnes voor het marketen van steden.
Hij heeft voor Zoetermeer, in 2004, bedacht een strip over die gemeente te maken, gratis te verspreiden, met Suske en Wiske in de hoofdrol. Zoals dat vaker met ‘nieuwe’ ideeën gaat, fronsten in het begin de meeste bestuurders hun wenkbrauwen, maar uiteindelijk sloeg de strip zo aan, dat het een collectors item is geworden en op veilingen al meer dan 450 euro heeft opgebracht, per exemplaar welteverstaan.

Ook voor een van zijn stripalbums, namelijk Vechten voor vrede werd een bijzondere presentatie verzonnen. Het werd gepresenteerd door de Koninklijke Landmacht, in Vlissingen. Ruim twintig militairen voerden een aanval uit, al schietend, vanuit verschillende vaartuigen, op het strand van Vlissingen. Zo brachten ze het nieuwe boek aan wal. Na de geslaagde landing overhandigde de kapitein het eerste exemplaar van dit stripalbum aan de luitenant-generaal, die het overhandigde aan de commissaris van de koning in Zeeland.
Naast zijn werk bedenkt Jan Kragt hoe hij andere mensen kan helpen. Hij helpt goede ideeën uit te werken en in productie te nemen. Zo heeft hij bijvoorbeeld sensoren ontwikkeld die doven en blinden helpen zich vrijer te bewegen, door middel van een HulpPet.
Tijdens het gesprek voor dit bericht opperde ik ook een ideetje voor iets dat mij tijdens het autorijden stoort. Hij hoefde maar heel kort na te denken om te zeggen dat dat uitermate gemakkelijk te maken moest zijn. Om de eventuele ontwikkeling hiervan niet in de wielen te rijden, hou ik hierbij mijn lippen stijf op elkaar over dit ideetje. Later bedacht ik dat ik hem, als leerkracht, een sensor had moeten vragen die de decibellen in een klaslokaal meet en bij overstijging van een irritatiegrens lichten en klanken uitzendt waar de leerkracht geen hinder van ondervindt, maar waaraan de pubers wel een bloedhekel hebben. Wie weet.

Jan Kragt overhandigt de strip In Madurodam. De presentatie in Nederland was in december 2016, een maand na de presentatie in Curaçao.

Naast city-marketeer is hij scenarioschrijver of scenarist, iemand die de storylines voor strips schrijft. Hiervoor heeft Jan EurEducation opgericht.
Stichting Madurodam heeft EurEducation in de arm genomen om tijdens het honderdste jaar na de geboorte van George Maduro meer bekendheid te geven aan de kleinste, letterlijk kleinste stad van Nederland.
De Stichting EurEducation bestaat al meer dan 10 jaar.

Het stripalbum getiteld George Maduro, Held van Curaçao tot Madurodam, met illustraties van Franky Drappier en het scenario van Kragt, is album nummer 11. Eerder verschenen er strips over bijvoorbeeld Koning Willem I, Vincent van Gogh en De Vliegende Hollander. Bij alle strips is er ook leuk lesmateriaal.
De doelstelling van de Stichting staat op de website omschreven als ‘onder meer jongeren in Europa deelgenoot maken van elkaars cultuur en geschiedenis. Kennis en respect voor elkaars cultuur is de kern waar de wereld om draait. Zonder dat, verliezen mensen zich snel in vooroordelen.’ Met dit album is de doelgroep uitgebreid, niet meer beperkt tot Europa, maar ook Curaçao. Dat is dankzij de stichting Madurodam gelukt, die de twee delen van het Koninkrijk graag duidelijk verbindt. In de strip wordt verteld hoe Curaçao en Nederland tijdens en na de Tweede Wereldoorlog op speciale wijze met elkaar verbonden werden in het miniatuurstadje in Madurodam. Madurodam is door de familie Maduro opgericht in 1952 in Den Haag met een beginkapitaal van honderdduizend gulden. Door de entreegelden goed te gebruiken heeft de Stichting Madurodam inmiddels in al die jaren meer dan 32 miljoen euro geschonken aan allerlei goede doelen.
De strip is door Diana Lebacs naar het Papiamentu vertaald, een goede vertaling. Vergelijk bijvoorbeeld blz 40 onderste helft in beide versies.

Twee vleugels van de gevangenis worden zwaar beschadigd. Alle cellen worden opengegooid. Oncko en Geroge zijn ongedeerd en kunnen onstnappen…
Oncko: ‘Kom, we vluchten!’
George: ‘Nee, het is immoreel om te vluchten. We moeten juist nu onze medemens helpen!’
George en Oncko zijn weer gevangen genomen door de bewakers…
Duits officier 1: ‘Ongelooflijk, dat zij andere gevangen hielpen in plaats van te vluchten.’
Duits officier 2: ‘Ze zouden een lintje hebben gekregen als ze Duitsers waren geweest. Dit zijn vijanden die toch ons respect verdienen.’

Dos ala di e prizòn ta haña daño pisá. Tur sèl ta habri. Oncko i George ta iliso i nan por skapa.
Oncko: ‘Ban, nos ta hui!’
George: ‘Nò, ta inmoral pa hui. Hustamente awor nos mester yuda nos próhimo!’
Bewakernan a bolbe kue George i Oncko presu.
Ofisial aleman 1: ‘Inkreibel ku nan a yuda e otro presunan na lugá di hui.’
Ofisial aleman 2: ‘Si nan tabata aleman, nan lo a haña un kondekorashon. Nan ta nos enemigu ku tòg meresé nos rèspèt.’

De goede vertaling in het Papiaments is van de hand van Diana Lebacs.

Op de website van Eureducation staat bijzonder leuk lesmateriaal, onder de tab Onderwijs, gratis te downloaden, zie

http://www.eureducation.nl/wordpress/wp-content/uploads/Lespakket-Maduro-NL.pdf

[Eerder verschenen in het Antilliaans Dagblad, enigszins aangepast.]

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter