blog | werkgroep caraïbische letteren

Uitspraken Mario Vargas Llosa doen politiek stof opwaaien

door Marjolein Corjanus

Nobelprijswinnaar Literatuur Mario Vargas Llosa heeft zich de woede van politiek correct Peru op de hals gehaald met harde uitspraken over de aanstaande tweede ronde van de presidentsverkiezingen. In een televisie-interview ging hij zover om de keuze tussen de twee eindkandidaten te vergelijken met een keuze tussen “kanker” en “aids”. Politieke commentatoren in Peru en daarbuiten kwalificeren de uitlatingen van de doorgaans zo gerespecteerde schrijver als onverantwoordelijk, naïef en gestoord.

In een opiniestuk in El País verwoordt de schrijver, die in 1993 ook de Spaanse nationaliteit verwierf, deze week zijn visie op de Peruviaanse presidentsverkiezingen. Hij spreekt zich daarin uit in het voordeel van de populistische kandidaat Ollanta Humala, vooral omdat hij diens tegenkandidate, Keiko Fujimori als een nog grotere bedreiging voor de democratie beschouwt. Zij is de dochter van de omstreden oud-president Alberto Fujimori.

Toen Vargas Llosa in 1990 zelf een gooi deed naar het Peruviaanse presidentschap, verloor hij onverwacht van Fujimori. In El País noemt hij zijn vroegere tegenstander een moordenaar, een dief en een verrader. De wrok zit kennelijk diep. Over zijn politieke ervaringen schreef Vargas Llosa in 1993 het autobiografische El pez en el agua (in het Nederlands verschenen als De vis in het water). Lees ook de berichtgeving in The Guardian.

[van De Papieren Man, vrijdag 29 april 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter