blog | werkgroep caraïbische letteren

Uitgeverij De Geus verkocht aan Singel Uitgeverijen

Uitgeverij De Geus gaat onderdeel uitmaken van Singel Uitgeverijen in Amsterdam, het uitgeefhuis van Paulien Loerts. Dat meldt De Geus in een persbericht.

shantie-singh-620x349

Met de verkoop wil De Geus ‘de toekomst als zelfstandig opererende kwaliteitsuitgeverij verzekeren’. De Singelgroep hoopt met de aankoop van deze uitgeverij een speler op de internationale markt toe te voegen. De uitgeverij werd in 1983 opgericht door Eric Visser. Visser trekt zich, samen met directielid Annemie Jans, terug uit de uitgeverij. Beiden blijven betrokken als adviseur. Eric Visser blijft nog wel betrokken bij de World Editions van De Geus, een onderdeel dat Nederlandse auteurs in vertaling uitbrengt. Hoe het met de toekomst van World Editions zit, wordt de komende maanden bekeken.

 

Roemer - Noorzeeblues

De Geus was van oudsher een sterk links politiek georiënteerd, onafhankelijk uitgevershuis met aandacht voor wat toen nog ‘Derde Wereld-auteurs’werden genoemd, onder wie Astrid Roemer. Een tijdlang was er ook sprake dat De Geus zou fuseren met uitgeverij In de Knipscheer, maar die deal ging uiteindelijk niet door. Maar De Geus maakte de overstap naar een middelgrote uitgeverij, met bijzondere aandacht voor vertaald werk uit Scandinavië en Oost-Europa. Grote trekkers werden Marianne Frederikson, Kader Abdolah, Karl Ove Knausgard en Henning Mankell. De laatste jaren bracht De Geus ook consequent het betere segment Nederlandse schrijvers, zoals Esther Gerritsen. Ook van oorsprong Surinaamse auteurs als Henna Goudzand Nahar en Shantie Singh vonden in Breda onderdak. Maar de crisis sloeg hard toe bij de Bredase uitgeverij en het personeelsbestand werd flink uitgedund en het uitgeefaanbod aangescherpt.

 

een geschiedenis van de surinaamse literatuur

Uitgeverij De Geus, die nu nog in Breda zit, zal naar Amsterdam komen. Aangezien dat niet past in het pand aan het Spui 10, waar de Singelgroep nu zit, wordt er extra ruimte gehuurd aan het Rokin. Vanaf 1 mei zit De Geus in Amsterdam. De uitgeverijen die al Singel Uitgeverijen toebehoren zijn Querido, Nijgh & Van Ditmar, De Arbeiderspers, Athenaeum en Uitgeverij Q.

De aandeelhoudersverhouding blijft ongewijzigd: Derk Haank en Martin Mos hebben samen 49% van de aandelen, Paulien Loerts – directeur van de Singel Uitgeverijen – behoudt 51 %. Voor welk bedrag De Geus is overgenomen, wil Loerts niet zeggen. Ze benadrukt dat de uitgeverijen goed bij elkaar passen. “We zijn niet zo groot, moeten het wat de verkoop betreft hebben van het midden segment. Wij hebben vooral Nederlandse literatuur, De Geus meer internationaal – wat dat betreft vullen we elkaar perfect aan.”

[Dit is een bewerkt bericht van Roderick Nieuwenhuis & Toef Jaeger uit NRC Handelsblad van 15 februari 2016]

 

De Geus logo

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter