blog | werkgroep caraïbische letteren

Uitgever Franc Knipscheer geridderd

AMSTERDAM – Op zondag 1 oktober is uitgever Franc Knipscheer benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde door de Haarlemse burgemeester Jos Wienen tijdens de tiende Caraïbische Letterendag in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.

Franc Knipscheer. Foto © Nataly Linzey/Werkgroep Caraïbische Letteren

Veertig jaar geleden richtte Franc Knipscheer samen met zijn broer Jos uitgeverij In de Knipscheer op in Haarlem. De uitgeverij richtte zich consequent op jonge Nederlandse schrijvers, vertaalde Amerikaanse literatuur en Nederlands-Indische en Nederlands-Caraïbische auteurs. Na het overlijden van Jos Knipscheer in 1997 zette Franc met verdubbelde energie de uitgeverij voort. Knipscheer werd geprezen om zijn consequente uitgeefbeleid en zijn bijzondere loyaliteit met zijn auteurs. Inmiddels verschenen een kleine duizend titels bij de uitgeverij die vooral een broedplaats voor jong talent werd: o.m. Leon de Winter, Astrid Roemer, Tommy Wieringa, Marion Bloem en Alfred Birney begonnen bij In de Knipscheer te publiceren. Zij scoorden vaak een groot succes bij een andere uitgeverij, maar in zijn dankwoord zei Franc Knipscheer dat niet te betreuren. De aandacht voor aankomende schrijvers, dat is wat de kleine uitgeverij wil doen; zij heeft niet de armslag om grote publiekssuccessen goed te begeleiden.

 

 

Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, Franc Knipscheer en zijn vrouw Anja Brandse. Foto © Nataly Linzey/Werkgroep Caraïbische Letteren.

Een trotse Casper Knipscheer luistert naar zijn vader. Foto © Nataly Linzey/Werkgroep Caraïbische Letteren

Staande ovatie voor een uitgever. Staande v.l.n.r. Michiel van kempen, voorzitter Werkgroep Caraïbische Letteren, Tommy Wieringa, Casper Knipscheer, Anja Brandse, Franc Knipscheer en Jos Wienen.

Diana Lebacs bood namens de op Curaçao wonende dichter Shrinivási een ingelijst gedicht aan, geschreven voor Franc Knipscheer. Foto © Nataly Linzey/Werkgroep Caraïbische Letteren

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter