blog | werkgroep caraïbische letteren

Twintigste editie Suriname Jaarkalender uit

door Hugo den Boer

Paramaribo – De eerste exemplaren van de Suriname Jaarkalender 2012 zijn dit jaar simultaan in Suriname en Nederland uitgereikt. Dat gebeurde respectievelijk aan politicus Emile Wijntuin en cabaretier Roué Verveer. De kalender met 13 prachtige foto’s van karakteristieke Surinaamse situaties, beleeft dit jaar haar twintigste editie.

Hugo Spijker, voorzitter van Stichting Suriname Jaarkalender (SSJ), merkt tevreden op dat de jaarkalender in haar bestaan van twee decennia veel projecten heeft kunnen realiseren met de inzet van het bestuur, de fotografen, en tekstschrijvers. 

Er zijn 3500 exemplaren gedrukt waarvan 900 voor de Surinaamse markt. SSJ heeft vorig jaar forse maatregelen genomen om de winst uit de kalender te optimaliseren. Het formaat werd handzamer en kan nu door de brievenbus, waardoor de verzending in Nederland veel goedkoper wordt. Het aanzien is onveranderd.

Geldbedrag teruggegeven
Vroeger werden foto’s volgens een thema geselecteerd, maar de laatste jaren is het criterium ‘Suriname in al zijn glorie’. Toon Fey heeft volgens een deskundige jury bestaande uit Annemarie Relyveld en Paul Nigten de mooiste foto aangeleverd met daarop de Marowijnerivier met zichtbaar twee regenbogen. Toon Fey was dankbaar voor de prijs, maar gaf het gewonnen geldbedrag meteen weer terug aan SSJ om te gebruiken voor de projecten. Afgelopen jaar zijn er uit de opbrengst van de kalender verscheidene projecten gerealiseerd in het onderwijs en in de gezondheidszorg. Volgens Spijker typeert SSJ zich door kleinschaligheid en dat er hulp geboden wordt aan mensen die zelf hun nood aangeven en een verbeteringsplan opzetten. “Ideaal is het als er vele mensen profiteren van de projecten. Zo sponsorde de kalender vorig jaar een volleybalteam in Pontbuiten met veldattributen, ballen en net. Dit team speelt nu in de Surinaamse volleybalcompetitie.”

“Een kleine greep uit onze projecten is het leveren van bedden en matrassen aan een weekendopvanghuis van gehandicapten, het opknappen van het plein en het plaatsen van een dak op het nieuwe lokaal van de Taborschool. Ook wordt het Christoforus Internaat voorzien van nieuwe computers en toebehoren en staat binnenkort de hulp aan de Jeugdtandverzorging voor de jeugd van Albina op het programma”, legt Spijker uit.

[uit de Ware Tijd, 28/09/2012]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter