blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Tweede Kar-festival in Suriname vanmiddag

door René Gompers

“Hare Krishna, Hare Krishna!” Onophoudelijk wordt de Hindoe god aangeroepen, bezongen en geprezen. De muziek is aanstekelijk, onvermoeid dansen de gelovigen door de straten van Paramaribo zuid. Met evenveel toewijding wordt een grote kar, met daarop de beelden van Sri Jagganath, Sri Baladeva en Sri Subhadra Ji, de verschijningsvormen van Sri Krishna, door een behoorlijk aantal mensen voortgetrokken.

 

Enkele mannen en vrouwen, ook kinderen, vegen met alle liefde de straten waar de heilige kar langskomt, met printabezems schoon. De Ratha Yatra oftewel Kar-festival, is voor het eerst in Suriname gehouden. Met de optocht wordt de dag dat Sri Krishna de tempel verlaat, gevierd legt Sharmila Kalidien-Mansaram, de projectleider van het festival uit. “Zij, de verschijningsvormen van de Heer, verlaten één keer per jaar de tempel waar zij verblijven. Daar is waar wij God zoeken, in de tempel, in de kerk. Maar zij verlaten ze een keer per jaar om zegeningen te gaan verspreiden in de straten van een land.”

Suriname is met de komst van de murti’s (beelden) gezegend geworden, stelt Mansaram. “De zegeningen zijn, gelet op de situatie, heel hard nodig in Suriname. En net zoals regen valt en de druppels geen onderscheid maken tussen ras, geslacht, politieke kleur, religie en achtergrond, zo is met de komst van de beeldgedaanten van de Heer zegening gekomen voor de bewoners van Suriname.”

Het Kar-festival wordt sinds 1967 buiten India georganiseerd door de International Society for Krishna Consciuosness (ISKCON) die ondertussen 50 jaar bestaat. Met het organiseren heeft discipel Aniel Mansaram (broer van Sharmila) uitvoering gegeven aan de instructie van zijne heiligheid Maharaj, deelt Mansaram mee. “Het is een succes geworden. Ik ben blij dat zoveel mensen godsbewust worden. Er zijn ook mensen die gewoon zijn komen kijken, maar die zijn ook in hun harten geraakt. De muzikale begeleiding was gewoon geweldig. Het raakt je echt. Ecstatisch.” Mansaram is geinspireerd geraakt en kondigt aan dat het volgend festival groter zal worden.

[van Starnieuws, 23 september 2017]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter