blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Twee uur voor boarden op Schiphol hoeft niet meer

door Ruben Eg

Minimaal twee uur voor vertrek op Schiphol aanwezig zijn. Lange wachtrijen voor vervelende veiligheidschecks. Laptop uit de tas bij een controle en nóg langer wachten omdat er een gezin met kinderen voor je staat. En uiteindelijk met talloze medereizigers opgestapeld worden in een glazen hok na nóg een controle bij de gate.

 

Schiphol

Schiphol. Foto © ANP

 

Deze vliegergernissen zijn vanaf volgende week woensdag verleden tijd op Schiphol, zo belooft de nationale luchthaven. Met de opening van nieuwe centrale controle- en beveiligingsterminals, hoeven reizigers na het inchecken niet meer bij de gate te worden gecontroleerd voor het instappen.
Stressloos

Warme kleuren, houten vloeren en plafonds, prettig licht en zelfs aangename geuren moeten de veiligheidscontrole meer servicegericht maken. De ene ‘stressloze’ controle op Schiphol duurt voor gewone reizigers maximaal 10 minuten en slechts 5 voor businessclassreizigers, belooft veiligheidsdirecteur Ron Louwerse. „We hopen dat mensen de nieuwe controle zó leuk vinden, dat ze na afloop vragen of ze nog een keer mogen”, grijnst hij.

Het systeem dat al een jaar proefdraaide in vertrekhal 1, wordt dan ook ingevoerd in speciaal nieuw aangelegde terrassen in vertrekhallen 2 en 3. Vliegers naar Schengenlanden, de Europese landen waarbij geen paspoortcontrole nodig is, haalden in hal 1 de ‘kinderziektes’ uit het moderne nieuwe systeem.

sint maarten3

Een vliegtuig landt op Sint Maarten

 
Bodyscanner

Nog los van de wachttijden en gedoe met koffers en tassen open en dicht, ervaren veel mensen de veiligheidscontroles op vliegvelden als onprettig vanwege de fouillering door bewakers. „Het is niet fijn als iemand aan je zit”, erkent Louwerse.

De bodyscanners die hiervoor in de plaats komen moeten het ongenoegen wegnemen. Ook worden ze beter dan de al op Schiphol werkende scanners, die vaak zweetplekken en broekriemen als mogelijk gevaar aanduiden. Datzelfde geldt voor de bagagescan, die er over enkele jaren voor zorgt dat laptops en tablets niet meer apart hoeven te worden gescand.
Eigen tempo

Vooral aangenaam is dat iedereen de controle op zijn of haar eigen tempo kan doen. Louwerse: „Drie mensen kunnen tegelijk hun bagage op een band leggen. Degene die als eerste klaar is kan door de bodyscanner. We merkten bij de proef van afgelopen jaar dat zowel reizigers als beveiligers hier aan moesten wennen. Uit beleefdheid gingen mensen wachten op de persoon die voor hen in de rij stond. Maar dat hoeft dus niet.”

[uit Metro, 27 mei 2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter