blog | werkgroep caraïbische letteren

Tula Lezing: ‘Tula de onsterfelijke rebel’

Het gedachtegoed van Tula leeft voort, op 17 augustus 2023, dia di lucha pa libertat, de dag van de strijd voor vrijheid, presenteert het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) in het Mauritshuis de Tula Lezing 2023. Dit jaar houdt Suzy Römer de lezing met als titel ‘Tula: De onsterfelijke Rebel’.

Suzy Römer is werkzaam als expert op het gebied van emancipatie en geschiedenis en als adviseur is ze nauw verbonden aan Stichting Museo Tula op Curaçao. Als geen ander begrijpt Suzy de diepgaande betekenis van Tula’s strijd voor vrijheid en gelijkheid. In de Tula Lezing  zal ze vraagstukken aansnijden die nog steeds relevant zijn in onze moderne maatschappij. Hoe kunnen we het slavernijverleden beter begrijpen en herhaling van fouten voorkomen? En op wat voor manier kunnen we streven naar gelijkheid, ongeacht onze afkomst. Met haar intellectuele en inspirerende benadering zal Suzy Römer ons uitdagen om na te denken over gelijkheid en rechtvaardigheid in de huidige samenleving. Haar lezing zal een oproep zijn tot actie en een inspiratiebron voor een rechtvaardige en inclusieve wereld.

Tula (Curaçao, geboortedatum onbekend – Willemstad, 3 oktober 1795), een leider van tot slaaf gemaakten op Curaçao, was een pionier in de strijd tegen onderdrukking en uitbuiting tijdens de Nederlandse slavernijperiode. Het gedachtegoed van Tula is een blijvende bron van inspiratie voor velen. Met de jaarlijkse Tula Lezing tracht het NiNsee de boodschap van vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid van de verzetsheld door te geven aan de volgende generaties. De Tula Lezing zal niet alleen de geschiedenis van Tula en het slavernijverleden belichten, maar zal ook de weg wijzen naar een toekomst waarin we samen streven naar gelijkheid en harmonie.

Datum:   17 augustus 2023
Tijd:         19.00 – 21.30 uur
Locatie:  Mauritshuis, Plein 29, 2511 CS Den Haag

Taal: Nederlands

Programma  Tula Lezing
19.00 – 19.20 uur: inloop
19.30 – 19.35 uur: opening moderator Milouska Meulens
19.35 – 19.40 uur: welkomstwoord directie Mauritshuis
19.40 – 19.45 uur: NiNsee bestuurslid Ruben Severina
19.50 – 20.45 uur: keynote Suzy Römer met Q&A
20.45 – 21.30 uur: borrel

Tickets voor de Tula Lezing 2023 bestel je hier.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter